BDDK’dan açıklamaya göre, bankaların sermaye yeterlilik oranlarını hesaplarken son 252 iş günündeki döviz kurunun aritmetik ortalaması esas alınmaya devam edecek:

 

·        1 Ocak'tan itibaren, hesaplamalar düzenleyici aksi yönde karar verene kadar geçerli olacaktır.

·        Piyasa değeri kayıpları, sermaye yeterliliği hesaplamalarında hariç tutulmaya devam edilecektir.

·        Yerleşik KOBİ'ler için KOBİ tanımı limiti 150 milyon TL'den 220 milyon TL'ye çıkarıldı.

·        Perakende kredi limiti 7 milyon liradan 10 milyon liraya çıkarıldı.

 

Sermaye yeterliliğinde ortalama kur hesaplaması devam ederken, KOBİ tanımına ilişkin limit de yükseltilmiş görünüyor. Kredi riskine esas tutarın, parasal varlıkların ve parasal olmayan varlıkların hesaplanmasında, hesaplama tarihinden önceki son 252 iş gününe ait Merkez Bankası döviz alış kurlarının basit aritmetik ortalamasının kullanılması uygulaması 01.01.2022 tarihinden itibaren devam ettirilecek. Söz konusu hesaplamada 31.12.2021 tarihi itibariyle son 252 iş gününe ait Merkez Bankası döviz alış kurlarının basit aritmetik ortalaması kullanılacak. Salgın sırasında bankaları desteklemek için alınan müsamaha önlemleri kapsamında, süresi daha önceden uzatılan SYR hesaplaması uygulaması esnekliği süresi böylece önümüzdeki sene için de genişletilmiş oldu.

 

Türkiye’nin bankacılık standardizasyonu, küresel emsallere göre %12 olan ihtiyatlı bir sermaye yeterliliği rasyosunu referans almaktadır. Geçtiğimiz günlerde, kamu bankaları için potansiyel bir sermaye enjeksiyonu haberleri de gelmişti. Son dönemdeki lira değer kaybı çerçevesinde, bankaların sermaye yapılarının, aktif kalitelerinin ve kredi kapasitelerinin güçlü kalması istenmektedir. Sermaye yeterliliği oranı hesabının son 1 yılın ortalama kuru ile yapıldığını esas alacak olursak; 3Ç21 sonunda son 1 yılın ortalama kuru 8,06 iken 21 Aralık 2021 itibariyle son 1 yıllık ortalama kurun 8,75 olduğu görülmektedir. 4Ç21’in tek başına kur ortalamasının bugün itibariyle 11,07 olduğu düşünülecek olursa son lira volatilitesinin sermaye yapıları açısından taşıyacağı riskin boyutu daha iyi ortaya konabilmektedir. Kurun potansiyel hareket ağırlığının şu aşamada tahmin edilememesi, bu yöndeki belirsizlik ve ihtiyatlılık yaklaşımının gerekliliğini göstermektedir. Kur stabilizasyonu şu aşamada sermaye yapıları açısından olumlu olacaktır.

 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı