CNN ve Time Magazine gibi basın kuruluşlarının yayınladığı haberlerde, sözde ekolojistler ve sporcuların görüşleri aktarılarak, Beijing Kış Olimpiyatları’ndaki yapay kar için  “sahte kar”, “tehlikeli” ve “çevreye zararlı” iddiaları yer aldı. Ancak bu tür gerçeği yansıtmayan görüşlere sporcular ve uzmanlar itiraz ettiler.

CBS’da 9 Şubat’ta yer alan habere göre, uluslararası düzenlemelere tabii olan yapay kar üretimi, Beijing Kış Olimpiyatları sırasında “tartışmalı bir konu” haline geldi.

Alınan bilgilere göre, yapay kar ilk olarak 1980 yılında Lake Placid’da düzenlenen Kış Olimpiyatları’nda kullanıldı ve o zamandan günümüze kadar kış etkinliklerinde uluslararası bir düzenleme haline geldi. Vancouver, Soçi ve Pyeongchang'da gerçekleştirilen Kış Olimpiyatları’nda da büyük miktarda yapay kar kullanıldı. 2014 Soçi Kış Olimpiyatları'nda yapay kar oranı yüzde 80’e ve 2018 PyeongChang Kış Olimpiyatları'nda bu oran yüzde 98’e yükseldi.

Kış Olimpiyatları Ofisi Müdür Yardımcısı Liu Haifeng, uluslararası düzenlemeye göre, oyunun yapılacağı yerdeki hava koşulları ne olursa olsun, kar pistinin müsabaka yerinin teknik özelliklerini karşılaması için yapay kar yapımının gerektiğini ifade etti.

Sporcular ve uzmanlar yapay karı övüyor

Son günlerde birçok sporcu ve uzman yapay karı övdü.

Yeni Zelandalı snowboard sporcusu Zoi Sadowski Synnott, “Bu yapay karlar harika.” dedi. Zoi Sadowski Synnott, 6 Şubat’ta snowboard eğimli slalom kadınlarda altın madalya kazandı ve Yeni Zelanda’nın tarihindeki ilk kış olimpiyat altın madalyasını elde etti.

 

23 yaşındaki Avustralyalı snowboard sporcusu Matt Cox, Beijing’ideki yapay karın “harika tutuşu” için övgülerde bulundu. Matt Cox, “Buradaki soğuk hava derecesi ve sahadaki kar rüya gibi” ifadelerini kullandı.

ABD’li kayakçı Mikaela Shiffrin iki eleme yarışını kaybetti. Kötü sonuca rağmen, Mikaela Shiffrin sahadaki yapay karı suçlamayı reddetti ve bunun yerine yapay karı “inanılmaz” olarak övdü.

Yapay karın çevreye zarar verdiği iddiasına karşı, İtalyan Tekno Alp Kar Yapma Sistemi Şirketi’nin Asya Bölgesi Müdürü Michael Mayr, Time Magazine'e verdiği röportajda, makine yapımı karının sadece hava ve sudan oluştuğuna ve bunun doğal kardan çok farklı olmadığına işaret etti. Michael Mayr, kar yapımı makinelerinin sporcuların ihtiyaçlarına göre farklı türde karları üretebildiğini ve bunu doğal karın yapamadığını kaydetti.

FIS sözde yapay karın tehlikesine de itiraz etti. FIS Erkekler Alp Disiplini Dünya Kupası'nın baş etkinlik direktörü Markus Waldner, yapay karın yalnızca güvenliği garanti etmediğini, aynı zamanda tüm kullanıcılar için aynı koşulları sağlayabildiğini belirtti.

20 yıldan fazla bir süredir Çin’de pazar araştırması ve stratejik yönetim danışmanlığı yapan ABD'li Shaun Rein, sosyal medyada “Sunucunun Oslo Olimpiyatları’nın yapay karının ne kadar harika olduğunu övdüğünü hala hatırlıyorum. ABD’nin medyasında çıkan Çin haberlerinden iğreniyorum.” diye paylaşım yaptı.

 

Science and Technology Daily tarafından daha önce yayınlanan rapora göre, kar sporları iklim ve saha konusunda çok katı gereksinimlere ihtiyaç duyuyor. Kar sporlarının sorunsuz gerçekleşmesi için Beijing Kış Olimpiyatları’nın müsabaka alanlarının yüzde 80 ile 90’ında yapay kar kullanılacak.

Beijing Teknoloji Enstitüsü’nden Doçent Zhang Haiyang, yapay kar yapımının doğal kardan daha kontrol edilebilir ve sıkılaştırılan yapay karın sulandıktan sonra kar pisti için daha uygun olduğunu aktardı.

Beijing Kış Olimpiyatları Organizasyon Komitesi Sözcüsü Yan Jiarong, yapay kar yapımının sınırlı su gerektirdiğini ve bölgesel su güvenliği ve ekolojik çevre üzerinde bir etkisinin olmayacağına değindi.

State Grid’de çalışan Zhang Qing, kar yapımının yaklaşık 20 bin kilovat saat elektrik tükettiğini, yarışma sırasında bakım ve kar ikmalinin yaklaşık 10 bin kilovat saat elektrik gerektirdiğini, bu elektriğin yüzde yüzünün yenilenebilir enerjiden sağlandığını ve bunun 32 tondan fazla kömürün yakılmasına denk geldiğini belirtti

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı