Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Moskova'dan gelen "Rus saldırganlığına" karşı birleşik bir cephe taahhüdünde bulunurken, Alman liderin muhtemelen son ziyareti olan Rusya'dan Almanya'ya Kuzey Akımı 2 boru hattı konusunda anlaşmazlığa düştüler.
Biden ve Merkel, eski Başkan Donald Trump yönetimindeki dört yıllık gergin ilişkilerin ardından Washington'a ilk ziyareti sırasında tanıdık bir tonda hızlı davrandılar.
Biden, Çarşamba öğleden sonra düzenlediği ortak basın toplantısında, Almanya tarihindeki en uzun süredir görev yapan ikinci şansölye olan Merkel'in yanında dururken, “Kişisel bir not olarak, sizi zirvelerimizde görmeyi özleyeceğimi söylemeliyim” dedi ve ekledi: "Gerçekten yapacağım."
Merkel defalarca Biden'a "Sevgili Joe" dedi.
ABD ve Almanya'yı aynı değerleri paylaşan ve "zamanımızın zorluklarını karşılama kararlılığı" olarak selamlarken gazetecilere verdiği demeçte, "Dostluğa değer veriyorum" dedi.
Rusya konusunda, Biden ve Merkel, Kuzey Kutbu'ndan Almanya'ya gaz taşıyacak olan ve neredeyse tamamlanmış olan Kuzey Akımı 2 gaz boru hattı üzerinde uzun süredir devam eden bir anlaşmazlığı sürdürürken, "saldırganlığa" karşı çıkmakta birliği vurgularken temkinli davrandılar. Baltık Denizi. Ukrayna'yı atlayarak ve onu değerli geçiş ücretlerinden mahrum bırakarak.
Washington, kıtanın Rus gazına olan bağımlılığını artırarak ve Moskova'nın savunmasız Doğu ve Orta Avrupa ülkeleri üzerinde siyasi baskı uygulamasına izin vererek Avrupa enerji güvenliğini tehdit edeceğini ileri sürerek 11 milyar dolarlık projeye uzun süredir karşı çıkıyor.
Merkel, Berlin'in boru hattının Ukrayna'nın bir gaz geçiş güzergahı olarak yerini almak için değil, ek bir proje olarak tasarlandığı yönündeki tutumunu yineledi. Rusya'nın Ukrayna üzerinden gaz sevkiyatına devam etme anlaşmasını ihlal etmesi halinde AB yaptırımlarıyla karşı karşıya kalabileceğini de sözlerine ekledi.
Proje tamamlanmak üzereyken boru hattının arkasındaki şirkete yaptırım uygulamamaya karar veren Biden, "İyi arkadaşlar aynı fikirde olmayabilir" diyerek bazı Kongre üyelerinin öfkesini bir gevşeme işareti olarak gördü.
NATO'daki doğudaki yan müttefiklerimizi Rus saldırganlığına karşı savunmak için birlikte duruyoruz ve birlikte durmaya devam edeceğiz" dedi.
Belirsizlik
Ziyaret, Almanya ve ABD'nin gelecekte anlaşmazlıklarını nasıl yöneteceklerine dair belirsizliğin ortasında gerçekleşti.
2005 yılından bu yana şansölye olan Merkel, Eylül ayında yapılacak genel seçimlerin ardından Alman hükümetinden ayrılmayı planlıyor.
Anketler, Hıristiyan Demokratların seçimden sonra hükümeti kurmada liderliği almaya hazır olduğunu gösteriyor, ancak koalisyona hangi partilerin dahil edileceği belirsizliğini koruyor.
Bu arada Biden'ın Demokrat Partisi, ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi'nde süresiz çoğunluğa sahip. Bunlar 2022 kongre seçimlerinde buharlaşabilir.
Beyaz Saray ziyareti sırasında liderler, Washington ve Berlin'in yakın zamanda üzerinde anlaşmaya varmadığı bir politika alanı olan Çin konusunda da temkinli bir duruş sergilediler.
Biden yönetimi, Çin rekabetiyle mücadeleyi en önemli dış politika önceliği olarak belirlerken, Berlin Çin ticaretini cezbetti.
“Çin'in birçok alanda rakibimiz olduğuna dair pek çok ortak anlayış var; Merkel gazetecilere verdiği demeçte, Çin ile ticaretin eşit temele sahip olduğumuz varsayımına dayanması gerektiğini söyledi.
Her iki lider de Çin'in veya başka bir ülkenin onları baltalamaya çalıştığını gördüklerinde demokratik ilkeler ve evrensel haklar için ayağa kalkacaklarını söyledi.
Biden, "İster Avrupa Birliği'nde, ister AB üyeliği adayları arasında, ister dünyanın herhangi bir yerinde olsun, demokratik gerilemeye, yolsuzluğa, sahte popülizme olan bağlılığımızda birleştik, birleştik" dedi.