Bölge uzun süreli kuraklıklar ve büyük gelgitler, yıkıcı kasırgalar ve su tablasındaki artan tuzluluk, mahsul yetiştirmeyi imkansız hale getirdiğinden, Pasifik uzun zamandır bir iklim krizine karşı oldukça savunmasız olarak görülüyor. Dünya ısındıkça bu krizlerin sıklığının ve şiddetinin artması bekleniyor.
Pasifik adaları için uyarı, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) dün küresel ısınmayla ilgili dönüm noktası raporunu yayınlamasının ardından geldi. Rapor, ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 1.5C üzerinde sınırlamak için sera gazı emisyonlarının yarıya indirilmesi gerektiğini gösterdi.
Bilim adamlarına göre, küresel ısınma artmaya devam ederse, bu yüzyılın sonuna kadar Pasifik adaları haritadan silinecek.
Pasifik Adaları üç ana ada grubundan oluşur: Polinezya, Mikronezya ve Melanezya.
Bu bölge, Cook Adaları, Fiji, Kiribati, Mikronezya, Marshall Adaları, Nauru, Niue, Palau, Papua Yeni Gine, Samoa, Solomon Adaları, Tonga, Tuvalu ve Vanuatu gibi birçok küçük ada ülkesini içerir.
BEKLENEN TÜM AFETLER YAKINDA OLACAK
Fiji'nin Birleşmiş Milletler (BM) büyükelçisi ve daimi temsilcisi Satyendra Prasad şunları söyledi: "IPCC raporu çok endişe verici ve tüm pasifik ülkelerin yüzyılın sonuna kadar ortadan kaybolma olasılığı korkutucu. Ne yazık ki yeni rapora göre beklediğimiz her şey er ya da geç gerçekleşecek. ‘’dedi.
Öte yandan, IPCC raporu, değişen karbondioksit ve diğer sera gazı emisyon seviyelerine dayanan beş senaryo sundu. Raporda özetlenen yüksek ve çok yüksek emisyon senaryolarına göre, yüzyılın sonuna kadar küresel ısınmanın sanayi öncesi seviyelerin sırasıyla 3,6C ve 4,4C üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Ara senaryoda bile, 2C küresel ısınmanın aşılması son derece muhtemeldir.
Prasad, küresel ısınmanın etkisinin Pasifik'te u
"Son zamanlarda Pasifik'te büyük ölçekli sel ve fırtınalar çok daha sık meydana geliyor: Dev kasırgaların ve uzun süreli kuraklığın Pasifik'teki küçük adalarda çok daha sık ve çok daha yoğun olacağı hemen tahmin edilebilir" dedi.