The Hill'in haberine göre, bulguları Microbiome dergisinde yayınlanan çalışma için, deniz seviyesinden yaklaşık 6.700 yükseklikte bulunan Guliya buz tabakasından çıkarılan buz kütleleri analiz edildi.
Araştırmacılar, örneklerde bulunan 33 virüsün 28'inin daha önce keşfedilmediğini ve bu virüslerin buzda sıkışarak hayatta kaldığını belirtti.
Buzu incelemek için bir arınma süreci geliştiren çalışmanın baş yazarı Zhi-Ping Zhong, "Bu buzullar yavaş yavaş oluştu, toz ve gazların yanı sıra pek çok virüs de bu buzda birikti. Çin'in batısındaki buzullar pek araştırılmamış ve amacımız bu bilgiyi geçmiş ortamları anlamak için kullanmak. Virüsler de bu ortamların bir parçası." dedi.
Çalışmanın yazarlarından Matthew Sullivan, "Bu virüslerin soğuk ortamlarda hücreleri enfekte etmelerine yardımcı olan benzersiz genleri var" dedi.
Sullivan, Zhong'un buzdaki mikropları ve virüsleri incelemek için kullandığı saflaştırma yönteminin, Mars, Ay veya Atacama Çölü gibi aşırı derecede buzlu ortamlarda bu genetik dizilerin araştırılmasına yardımcı olabileceğini söyledi.
Çalışmanın kıdemli yazarı Lonnie Thompson, önceki iki çalışmanın buzuldaki virüsleri tanımladığını ve bilim adamlarının "bu aşırı ortamlardaki virüsler ve mikroplar ve gerçekte orada ne olduğu hakkında çok az şey bildiğini" kaydetti.
Thompson, "Bakteriler ve virüsler iklim değişikliğine nasıl tepki veriyor? Buzul çağından günümüz gibi sıcak bir döneme geçtiğimizde ne oluyor? Bunu belgelemek ve anlamak son derece önemli" dedi.
Araştırma, Ohio Eyalet Üniversitesi Byrd Polar ve İklim Araştırma Merkezi ve Çin Bilimler Akademisi Tibet Platosu Araştırma Enstitüsü tarafından yönetildi.