Birkaç hasta çalışması, Mars'tan yayılan mikroorganizmaların dünyanın karasal ortamında savunmasız olduğu ölümcül salgınlara neden olan olası bir Mars veba salgını konusunda uyarıda bulundu.


Ayrıntılı testler için Mars'tan Dünya'ya kaya ve toprak örnekleri getirmek için Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile birlikte çalışıyoruz.
İki kuruluş, geçen Şubat ayında Kızıl Gezegene inen Perseverance navigatörü tarafından toplanan örnekleri toplamak için 2026'da bir kara aracı fırlatmayı planlıyor. Böylece, potansiyel olarak yaşayan mikro organizmaların bulunabileceği topraklar yakın gelecekte Dünya'ya ulaşacaktır.
NASA, Mars'ın bozulmamış örneklerini Dünya'ya geri göndermenin nesillerdir bilim adamlarının en büyük hayallerinden biri olduğunu söyledi. Ancak Mars'tan alınan örnekler Dr. Gilbert Levin tarafından satın alındı, bu konuda pek hevesli değil.
Levin, "Örnekler Dünya'ya güvenli kaplarda getirilirse, bazılarının kabın açılacağı laboratuvardan kaçma sorununa neden olabileceğinden endişeleniyorum" dedi.
Diğer ICAMSR'den bilim insanı, gökbilimci Carl Sagan'ın 1973'te yayınlanan Kozmik Bağlantı adlı kitabına atıfta bulunarak benzer bir uyarı yaptı:

"Mars biyolojik olarak karmaşık bir ortama sahiptir. Buradan Dünya'nın kara ağzına taşınırsa, muazzam biyolojik hasara neden olabilecek patojenler ve organizmalar ortaya çıkabilir."
Öte yandan, ICAMSR Direktörü Barry DiGregorio, Mars'tan toplananları getirmenin güvenli yolunun Dünya'dan önce Lunarwalk Uzay İstasyonuna tutunmak olduğunu söyledi. Bu nedenle, Mars salgınlarına karşı bağışıklığı olmayan Dünyalılara enfeksiyon salma riski olmadan önce testler incelenebilir.

DiGregorio, "Dünya biyosferinin yüzde 100 korunmasını garanti etmenin tek yolu budur" dedi.
Takipleri bir an önce dünyanın dört bir yanındaki laboratuvarlara getirmeye acil bir ihtiyaç olmadığını belirten ESA, "Alınan örnekler, bir Mars yörüngesindeki birkaç olası alternatif stratejiden alınmıştır" dedi.
Bununla birlikte, yalnızca dünyadaki laboratuvarlar, Mars'ın jeolojisi ve tarihi hakkında sonuçlara varmak için gerekli tüm testler için gelişmiş ekipmana sahiptir.
NASA'nın gezegen bilimi direktörü Lori Glaze, "Şu anda Mars'a taşıyamayacağımız en son laboratuar araçlarıyla çalışıyoruz. Bu nedenle, yeni bilgiler edinmek için onlarca yıldır Mars örneğine bakıyoruz," dedi. Lori Glaze dedi.