Türkiye’nin sivil teknolojiler, mobilite ve girişimcilik alanlarında küresel rekabet gücünü arttıracak Bilişim Vadisi İzmir’e ilk harç, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile son Başbakan, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım tarafından konulacak. Urla’daki temel atma töreni, 29 Mart saat 11’de başlayacak. Tören, akademiden özel sektöre kamudan siyasete kadar birçok önemli ismi bir araya getirecek.
Teknoloji tabanlı girişimlere odaklanacak Bilişim Vadisi İzmir; Ar-Ge, yazılım ve tasarım alanlarında 6 bin kişiye istihdam sağlayacak. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’na ev sahipliği yapan Bilişim Vadisi, İzmir’deki yeni üssü ile mobilite, bağlantılı teknolojiler ve dijital oyun alanlarında Türkiye’ye güç katacak.
İLK İMZA YILDIRIM’DAN
O dönem başbakan olan AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, 2018 yılında daha sonra ismi Bilişim Vadisi İzmir’e dönüşen İzmir Teknoloji Üssü’ne ilişkin protokolü imzaladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019’da Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi’nin açılışında İzmir Teknoloji Üssü’nün Bilişim Vadisi çatısı altına alınacağını açıkladı. 2021’de yayınlanan cumhurbaşkanı kararı ile 180 bin metrekarelik alan, teknoloji geliştirme bölgesi olarak ilan edildi.
6 BİN İSTİHDAM
Bilişim Vadisi İzmir, tamamlandığında 63 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. Yapılacak bu yatırım ile İzmir’deki teknoloji geliştirme bölgelerinin kapalı alan kapasitesi 2 buçuk katına çıkacak. Bilişim Vadisi İzmir, 6 bin Ar-Ge, yazılım ve tasarım çalışanı ile teknoloji girişimcisine ev sahipliği yapacak.
ODAKTA SİVİL TEKNOLOJİLER VAR
Bilişim Vadisi İzmir, geliştireceği yüksek teknolojiyle uluslararası firmaları Türkiye’ye çekecek. Kurulacak AR-GE ve kuluçka yapılarıyla da girişimcilere destek verecek. Sivil teknolojileri odağına alan Bilişim Vadisi’nin, geliştirdiği ulusal ve uluslararası iş birliği ağını İzmir’de de sürdürmesi, istihdama ve üretime katkı sağlayacak. Sanayinin dijitalleşmesinde ve yazılım endüstrisinin gelişmesinde önemli katkılar sunacak. Bilişim Vadisi İzmir, prototip geliştirme ve test atölyeleriyle yenilikçi çalışmalara da ev sahipliği yapacak.
SAĞLIK VE TARIM TEKNOLOJİLERİ
Bilişim Vadisi İzmir’de sağlık ve tarım teknolojileri başta olmak üzere mobilite, bağlantı teknolojileri, akıllı şehirler, siber güvenlik, tasarım ve dijital oyun alanlarında potansiyel artırıcı çalışmalara olanak sağlanacak. İzmir’in sanayi ve teknolojideki güçlü altyapısı, üniversiteler ve teknoparklar ile oluşturulacak güçlü bağlarla perçinlenecek.
GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRECEK
Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu, İstanbul, Kocaeli ve İzmir’i bir birine bağlayacak mega teknoloji koridoru kurmayı hedeflediklerini belirterek, “Tüm bu bölgelerin güçlerini birleştirdiği duvarsız teknoparklar kurmak hedefimiz. Bilişim Vadisi İzmir, bunun önemli ayaklarından biri olacak.” dedi.
Hibya Haber Ajansı