İngiliz hükümeti tarafından yayınlanan yeni verilere göre, 2021'in ilk çeyreğinde 3.294 AB vatandaşının İngiltere'ye girişi engellendi.

Geçen yılın aynı döneminde 500'den az AB vatandaşı İngiltere'ye kabul edilmedi.

Uzmanlar, seyahat oranlarındaki artışa rağmen reddedilme oranlarındaki artışı Brexit'e bağlıyor. Bunda Covid-19 kısıtlamalarının da etkisi olabileceği belirtiliyor.

Brexit sonrası kurallar AB vatandaşlarının İngiltere'yi vizesiz ziyaret etmesine izin verirken, Kamu Politikası Araştırma Enstitüsü (IPPR) müdür yardımcısı Marley Morris, AB vatandaşlarının İngiliz sınırlarından çıkarılmasının "ücretsiz yaşam sonu" etkisine sahip olduğunu belirtti.

Marley Morris, serbest dolaşımın sona ermesiyle birlikte AB vatandaşlarının Brexit'ten sonra İngiltere sınırında beklediklerinden daha derin bir incelemeyle karşı karşıya olduklarını söyledi.

“Serbest dolaşım sona ermeden önce çok fazla kısıtlama yoktu ve neden geldiğinizi doğrulamanız gerekmiyordu, ancak şimdi insanlar geliyor ve bazı sınır kontrolleri şüpheli oldukları için reddediliyor. Yerleşmek, çalışmak veya geçici izin şartlarını başka bir şekilde ihlal etmek” dedi Moris. "İnsanlar geliyor ve bir nedenle İngiltere'ye sadece ziyaret için değil, çalışmak için geldiklerinden şüpheleniliyor." dedi.

Verilere göre 2021 yılının ilk çeyreğinde 2 binden fazla AB vatandaşı Romanya'dan geldi ve İngiltere sınırlarından döndü.

Rumen milletvekili Ramona Strugariu Euronews'e verdiği demeçte, "Ayrıca Rumen tutuklularla ilgili bazı retler ve bazı sorunlar olduğunu biliyorum." dedi.

Strugariu, Rumen halkının çalışma düzenlemeleriyle ilgili sorunlar da dahil olmak üzere "çeşitli nedenlerle" İngiliz sınırından geri çevrildiğinin farkında olduğunu söyledi.

IPPR eş direktörü Marley Morris, meslektaşlarından birinin sorunu çözmek için İngiliz makamlarına yazdığını kaydetti.

Pek çok Rumen'in dönüşüne şaşıran Morris, "Özellikle Rumen vatandaşları için böylesine keskin bir artış görmek tuhaf görünüyor, ancak Rumenleri hariç tutsanız bile genel bir artış olduğunu belirtmekte fayda var." dedi.