Müfettişler, en az bir silindirin kentin doğusuna inerek geniş bir alanı kaplayan ve 12 kişiyi etkileyen zehirli gaz bulutunun serbest bırakılmasıyla "inanmak için makul gerekçeler" buldular.
Olay, Esad rejiminin kimyasal silah kullanımını ve bu tür silahların imhasını emreden bir BM kararına uymamasını görüşmek üzere Perşembe günü yapılan Güvenlik Konseyi toplantısının odak noktasıydı. Konsey, Suriye'deki kimyasal silah konusunu görüşmek üzere 89' uncu kez toplandı.
Üyelere, BM genel sekreter yardımcısı ve silahsızlanma işlerinden sorumlu yüksek temsilcisi Izumi Nakamitsu tarafından 2118 sayılı kararın uygulanması hakkında bilgi verildi. Eylül 2013'te, bir önceki ay Şam banliyösünde sivillere karşı kimyasal silah kullanıldığını doğrulayan bir BM soruşturmasının ardından oybirliğiyle kabul edildi. Çocuklar da dahil olmak üzere insanların sinir ajanını soluduktan sonra boğulduğu görüntüler dünya çapında öfkeye neden oldu.
Kararda, Suriye rejimine 2014 ortalarına kadar kimyasal silah stoklarını imha etmesi çağrısında bulunuldu ve uyulmaması durumunda cezai tedbirler belirlendi. Rejimin kimyasal silahları kullanmasını, geliştirmesini, üretmesini, edindirmesini, stoklamasını veya muhafaza etmesini veya başka devletlere veya devlet dışı aktörlere aktarmasını yasakladı.
Ekim 2013'te Suriye, OPCW'ye stoklarının imhası için bir plan da dahil olmak üzere kimyasal silah programı hakkında resmi bir ilk bildirge sundu. Ancak O zamandan beri, OPCW'nin Deklarasyon Değerlendirme Ekibi rejimin ilanıyla ilgili çözüm bekleyen sorunları çözmeye çalışıyor.
Nakamitsu konseye, bildirgenin "tespit edilen boşluklar ve çözümsüz kalan tutarsızlıklar ve tutarsızlıklar" nedeniyle hala doğru ve eksiksiz olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi.
Suriye hükümetinin bm'nin çeşitli sahalarda üretilen veya silahlandırılmış kimyasal ajanların türlerini ve miktarlarını açıklama emrine yanıt vermemesi nedeniyle çözüm bekleyen 19 sorun listesine yeni bir konu eklendi.
Yeni konu, OPCW'nin eski bir kimyasal silah üretim tesisinden toplanan örneklerde "temiz bir kimyasal savaş ajanı" bulunmasıyla ilgili. Suriye hükümeti bu kimyasal maddenin üretimini ilan etmemişti ve tespiti için yaptığı açıklamalar Nakamitsu tarafından "örnek analizden elde edilen sonuçları açıklamak için yeterli değil" olarak nitelendirildi.
Bakan, çözüm bekleyen sorunların sayısının ve niteliğinin "endişe verici" olduğunu söyledi ve ekledi: "Uluslararası toplumun Suriye'nin kimyasal silah programının tamamen ortadan kaldırılmasına olan güveni, bu konuların sonuçlandırılmasına bağlıdır."
Nakamitsu konseyi "bu konuda birleşmeye" çağırmasına karşın, savunması sağır kulaklara düştü.
Rus temsilcisi Esad rejiminin savunmasına geldi ve raporunun "teknik hatalarla dolu olduğunu ve hiçbir eleştiriye karşı durmadığını" söyleyerek ve bunu katılmayı reddeden "özgür düşünürlerin" "yakınlaştığı" bir "sahtecilik" olarak nitelendirerek OPCW'yi yine itibarsızlaştırmaya çalıştı.
Rusya'nın ilk daimi temsilci yardımcısı Dmitry Polyanskiy de Batılı ülkeleri Suriye'nin OPCW'deki hak ve ayrıcalıklarını askıya almakla eleştirdi.
Geçen ay, Kimyasal Silahlar Konvansiyonu'na (CWC) taraf olan devletler, anlaşmaya uymadığı için Suriye'nin OPCW üyeliğini askıya aldı. Karar, Suriye'nin sahip olduğu kimyasal silahları ve ilgili üretim tesislerini ilan etmek ve ilk beyanıyla çözüm bekleyen tüm sorunları çözmek de dahil olmak üzere belirli yükümlülükleri yerine getirinceye kadar CWC konferanslarında oy kullanmasını veya OPCW'de görev yapmasını engelliyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü şunları söylemişti: "Suriye'nin kimyasal silah kullanması, tarafların (CWC'nin yürürlüğe girdiği) 1997'den bu yana karşılaştıkları en büyük uygulama ve uyum krizidir.
"Bu hareket (Suriye'nin askıya alınması) büyük ölçüde sembolik olsa da, Suriye hükümet güçlerinin savaş suçlarının boyutunu ve ciddiyetini dünyaya hatırlatmak şarttır."
Polyanskiy, benzeri görülmemiş askıya almanın "Batılı meslektaşların normlarının ihlali (ve) OPCW'nin güvenilirliğine başka bir darbe indirildiğini" söyledi. Bakan, bunun Şam'ı OPCW'de dışlanmış hale getirmeye çalışan Suriye karşıtı bir kampanyanın parçası olduğunu da sözlerine ekledi.
"(Batılı ülkeler) Şam'la her zamanki gibi iş yapmaya devam edeceklerini gerçekten bekliyorlar mı?" diye sordu.
Konseyin geri kalanı, Taraf Devletler Konferansı'nın "tarihi kararını" memnuniyetle karşıladı.
ABD'nin BM Büyükelçi Yardımcısı Richard Mills, bunun "kimyasal silah kullanımının sonuçları olduğuna dair açık ve kolektif bir mesaj gönderdiğini ve Suriye'nin yükümlülüklerine bağlı kalma konusundaki tekrarlanan başarısızlıklarına müsamaha gösterilmeyeceğini" söyledi.
"Esad rejiminin Kimyasal Silahlar Sözleşmesi ve 2118 sayılı Karar kapsamındaki yükümlülüklerine bağlı kalmasının zamanı geldi" diye ekledi.
Mills, konsey üyesi arkadaşlarına klor saldırısıyla ilgili soruşturmanın bulgularının "Esad rejiminin Suriye halkına karşı gerçekleştirdiği suistimallere aşina olanlar için sürpriz olmaması gerektiğini" söyledi.
OPCW rejime sekiz kimyasal silah saldırısı atfetmiş olsa da Mills şunları söyledi: "ABD, rejimin sayısız vahşetinin -ki bunların bir kısmı savaş suçları, insanlığa karşı suçlar seviyesine çıkıyor- çatışmaların başlamasından bu yana en az 50 kimyasal silah saldırısı içerdiğini değerlendirmeyor."
Esad rejimini, sarin gazı kullanmasına, klor bazlı silahlar üretmesine ve konuşlandırmasına ve başka kimyasal silahlar geliştirmesine ve üretmesine izin veren yeterli kimyasal madde tedarikini elinde tutmakla suçladı. Başbakan, OPCW raporunun rejimin hukukun üstünlüğüne karşı açık bir şekilde göz ardı edildiğinin en son hatırlatıcısı olduğunu söyledi.
Mills ayrıca, Rusya'yı geçen ay "OPCW'yi suçlamak ve Batı'nın Şam'da rejim değişikliğine teşebbüs etme planının yanlış bir anlatısını zorlamak" için gayrı resmi bir toplantı yapmakla eleştirdi.
"Bu Konsey ve BM üye ülkeleri bu Rus dezenformasyon taktiğine aldanmıyor." diyen Yetkili, konsey üyelerinin çoğunluğunun Rusya ve "elle seçilmiş sunucuları" tarafından savları çürüttürüklerine de dikkat çekti.
Suriye'nin OPCW haklarının askıya alınması önerisini başlatan Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere şunları söyledi: "Açık olalım, bir devlet partisinin bazı hak ve ayrıcalıklarını askıya almak zorunda kalmaktan memnun değiliz. Bize başka seçenek bırakmadan uluslararası taahhütlerinin bayraktarlık ve tekrarlanan ihlalleridir.
"Suriye hak ve imtiyazlarını geri kazandırmayı umuyorsa, o zaman bağlı kalmayı seçtiği Kimyasal Silahlar Konvansiyonu kapsamındaki uluslararası yükümlülüklerine uymalıdır."