Rusya – Ukrayna geriliminin etkisi fiyatlar üzerinde sürmeye dün de devam etti. Pazartesi Rusya ile Ukrayna delegeleri Belarus'ta yaklaşık 6 saat süren müzakere gerçekleştirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'in ofisinden yapılan açıklamada, Kiev'in, Rusya ile gerçekleştirilecek müzakerelerde ateşkes sağlanmasını ve Rusya askerlerinin Ukrayna topraklarından geri çekilmesini talep ettiği kaydedildi. Rusya'dan yapılan ilk açıklamada ise, "Önümüzdeki günlerde ikinci tur görüşme olacak." denildi. Rusya kanadından ayrıca dün sert açıklamalar devam etti. Rubledeki değer kaybı da sürdü. Son olarak rubledeki kayıptan dolayı politika faizini 1.050 baz puan artışla %20’ye çıkaran Rusya MB ile birlikte kapanan Rusya borsaları dünde işlem görmedi. Ayrıca MSCI'nın Rusya'yı MSCI endeksinden çıkartması gündemde. MSCI Avrupa'da Rusya'nın ağırlığı yaklaşık olarak %65. Jeopolitik riskler kaynaklı olarak ona altın ve brent petroldeki yükseliş eğilimi devam etti.

BİST100 endeksinde pozitif ayrışma devam etti. ABD ve Avrupa piyasalarındaki negatifliğe rağmen yurt içindeki bilançoların pozitif gelmeye devam etmesi, bankacılık sektörü verilerinin iyi olması ve Rusya’daki demir çelik arzının Türkiye’ye kayabileceği algısı birlikte çelik fiyatlarının yükselme olasılığının fiyatlanması sonrasında endekste yukarı yönlü seyir sürdü.

İTO, Şubat ayına ilişkin istatistikleri açıkladı. İstanbul'da Şubat'ta perakende fiyatlar aylık %4,44, yıllık %55,32 arttı. Toptan fiyatlardaki artış aylık %3,38, yıllık %58,59 olarak gerçekleşti.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı