Geçtiğimiz haftanın son işlem gününe BİST100 endeksi hafif alıcılı başlangıç yaptı. Volatilitenin ve işlem hacminin düşük olduğu günü endeks yatay tamamladı. Haftalık bazda bakıldığında ise endeks %4’e yakın yükseldi.
AB, savaş dolayısıyla Rusya ve Belarus'tan çelik ithalatını yasakladığı ve Türkiye'nin çelik ihracatını artıracağını bildirildi. Bu da dünyanın 5. büyük çelik üreticisi Rusya'nın ihracatının bir kısmının Türkiye'ye kayması demek. Dünya çelik ihracat piyasasının yaklaşık %10'luk kısmının Rusya'da olması ve Türkiye'ye olan talebin artacak olması nedenleriyle demir çelik sektörü paylarına bu durumun olumlu yansımasını bekliyoruz.
Tüm dünyada günümüzün en büyük sorunun yüksek enflasyon olduğu aşikar. Coronavirüs pandemisi ile birlikte daha da ortaya çıkan enflasyonun, 2022 yılında pandeminin etkileri ile gerilemesi beklenirken, Rusya - Ukrayna savaşından dolayı yükselen enerji fiyatları ve tedarik sıkıntısı sebebiyle daha da uzun sürecek gibi görünüyor. Merkez Bankaları'da enflasyonla mücadele kapsamında sıkı para politikasına devam ediyor. 2021 yılı Haziran ayından bu yana Mart ayı için faiz artırımını işaret eden Fed, Mart ayında faizi artırdı. Sıkılaşmaya yönelik olarak gelişmiş ülkeler arasında ilk faizi artıran İngiltere, üçüncü kez üst üste faiz artırım yoluna gitti. ABD ve İngiltere'de karalar 1'e karşı 8 oyla alında. 1 oy veren üyeler ise daha yüksek faiz artışı olması yönünde oy kullanmıştı. Japonya Merkez Bankası da sıkılaşma mesajlarına devam etti. Özellikle enerji fiyatlarındaki artışla birlikte yükselen enflasyonla mücadele kapsamında sıkılaşmaların devam edeceği ön görülüyor. Bu konuda açıklama yapan Fed 2022 yılının devamında aralıksız faiz artışlarına devam edeceği mesajını verdi. Bu da 2022'de Fed’in 6 faiz artışı daha yapacağına işaret ediyor.
Petrol fiyatlamaları ise geçtiğimiz hafta gelen ılıman açıklamalarla birlikte 100 doların altına sarksa da, Kremlin tarafından, Ukrayna ile anlaşma haberinin yalanlanması ile tekrar yükseldi.
Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı