Coronavirüs vaka sayılarındaki azalış ve normalleşme adımlarının gelmeye başlayacağı haberlerin yanında, ABD’de 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin Temsilciler Meclisi Bütçe Komisyonu'nda onaylanması küresel piyasalarda risk iştahını artırdı.

 

BİST100 endeksi ABD vadelileri ve Asya Piyasalarında pozitiflik ile birlikte geçtiğimiz işlem gününe %0,48 oranında yükselişle 1.558 seviyesinden başlangıç yaptı. Açışın ardından küresel piyasalarda da satışların hızlanmasıyla BİST100 endeksine sert satışlar geldi. Endeks 1.515 seviyesine kadar geri çekildi. Sanayi sektörü endeksleri %3’e yakın negatif seyretti. Sert satışlarda bankacılık sektörüne bakıldığında, bankacılık sektörü yatay seyretti. Gün içinde endekse hafif alımlar gelse de BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününü %2,11 oranında azalışla 1.517 seviyesinden tamamladı. Ulaştırma sektörü payları %3,86 oranında değer kazanırken, metal eşya makina sektörü payları %4,49 oranında değer kaybetti. BİST100 endeksinde takip edilecek direnç seviyeleri 1.547 - 1.576 - 1.592 olacakken, destek seviyeleri 1.502 - 1.486 - 1.457 destek seviyerleri olarak takip edilecek.

Petrol tarafında fiyatlar yeni haftada da yükselmeye devam ediyor. Geçen hafta ABD ‘yi etkisi altına alan soğuk hava dalgası Teksas’taki petrol üretimlerini sekteye uğrattı. Bu da petroldeki yukarı yönlü seyri destekledi. Önümüzdeki hafta ise OPEC+ üyelerinin bir araya gelecek ve petrol üretiminin artırılıp artırılmayacağı konusunda görüşmesi bekleniyor. OPEC+ toplantısı sonrasında yapılacak açıklamaların petrol fiyatlamaları üzerinde volatiliteyi artırmasını bekliyoruz.

Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde belirgin değer kayıpları yaşanırken, TL’de benzer para birimlerine paralel bir seyir izledi. Kaybın önemli bir nedeninin Brezilya Reali’nden olduğunu söylemek mümkün. Çünkü Brezilye Devlet Başkanı Bolsonaro’nun yükselen akaryakıt fiyatlarından sorumlu tuttuğu Perrobras CEO’su Branco’yu görevden alarak, Branco’nun yerine emekli general Silva e Luna’yı atması, Brezilya Reali’nin dolar karşısındaki değer kaybını hızlandırdı. Dolar / TL tarafında ise bir taraftan ABD tahvillerindeki yükselişlerin etkisi ve TCMB rezervlerine ilişkin haberler takip ediliyor. Kurda 2020 Kasım ayında 8,50 seviyesinin üstü görülmesinin ardından bu seviyenin üzerinde kalınamamasıyla birlikte başlayan 7,30 desteğinin kırılmasıyla birlikte düşüş eğilimi hızlanırken, 6,91’in görülmesinin ardından tepki yükselişi ön plana çıktı. 7,11 seviyesini direnç, 6,80 seviyesini destek olarak takip edeceğiz.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı