2018 yılında, bitcoin fiyatı Btc tüm zamanların en yüksek seviyesinden yaklaşık 20.000 dolardan 6.000 doların altına düştü, birçok insan kripto para birimlerinin öldüğünüdüşündü . Ancak bugün, kripto para piyasası, bitcoin fiyatının 50.000 doların üzerinde seyretme ve diğer kripto para birimlerinin tarihi rekorlarda durmasıyla birlikte başka bir büyük boğa koşusunda.
Doğal olarak, artan bitcoin fiyatı ile kripto para birimlerinin değerinde bir sonraki artış fırsatını kaçırmak istemeyen yeni meraklılar dalgası geliyor. Ne yazık ki, bu insanların çoğu kripto para cüzdanlarının işlenmesinde yer alan tüm hassasiyetleri bilmeden piyasaya dalıyor. Birçoğu bilgisayar korsanlarını veya kendi hatalarını avlamanın kurbanı olur ve kripto para tasarruflarını kaybeder.
Bitcoin'in ilk günlerinde cüzdan güvenliği ve kolaylık arasında açık bir takas vardı. Kullanımı kolay ancak çok güvenli olmayan çevrimiçi cüzdanlar ve güvenli ancak kullanımı kolay olmayan donanım cüzdanları arasında seçim yapmanız gerekiyordu. Ancak bugün, bitcoin donanım cüzdanları piyasası olgunlaştı ve aynı anda güvenlik, sahiplik ve kullanım kolaylığı sağlayan birçok seçeneğiniz var.
Bitcoin'de yeniyseniz, donanım cüzdanlarının nasıl çalıştığı ve neden almayı düşünmeniz gerektiği hakkında bilmeniz gerekenler.
Bitcoin nasıl çalışır?
Kripto para birimlerinin ana cazibelerinden biri merkezi olmayan para olmalarıdır. Tıpkı cüzdanınızdaki paranın sahibi olduğunuz gibi bitcoinlerinizin de sahibisiniz. Paranızı kontrol edebilecek bir banka veya başka bir finans kuruluşu gibi merkezi bir otorite yoktur. Kripto para birimleri, merkezi otoriteleri ortadan kaldırarak işlemlerini kaydetmek için blockchain'leri kullanır. Blockchain, aynı anda dünya çapında binlerce bağımsız bilgisayarda depolanan ve güncellenen bir defterdir. Doğrulama mekanizmaları farklı kripto para birimleri ve blok zincirleri arasında farklılık gösterse de, hepsi her işlemin yasal olduğundan (dolayısıyla kripto para birimi adı) olduğundan ve kurcalanmadığından emin olmak için kriptografikullanır. Bir adreste saklanan bitcoinlerin size ait olduğunu nasıl kanıtlayabilirsiniz? Her bitcoin adresi bir çift genel ve özel kriptografik anahtarla ilişkilidir. Genel / özel şifreleme, HTTPS web siteleri ve PGP güvenli e-postalarda dahil olmak üzere her gün kullandığımız birçok uygulamada kullanılan eski bir şifreleme mekanizmasıdır. Ortak anahtarla şifrelenen verilerin şifresi yalnızca özel anahtarla çözülebilir. İnsanlar genellikle başkalarının gizli bilgileri şifrelemesine ve göndermesine izin vermek için ortak anahtarlarını yayınlar. Özel anahtarı kendilerine saklarlar ve ortak anahtarlarıyla şifrelenmiş verileri çözmek için kullanırlar. Tersi de geçerlidir: Özel anahtarla şifrelenen verilerin şifresi yalnızca ortak anahtarla çözülebilir. Bu mekanizma "dijital imzalar" için kullanılır. Bir bilginin meşru göndereni olduğumu kanıtlamak için özel anahtarımla şifrelenmiş bir bilgi parçası eklerim. Ortak anahtarım zaten bilindiğinden, herkes imzamın şifresini ortak anahtarımla çözmeye çalışarak doğrulayabilir. Bitcoin işlemlerine dön. Bir adresten bitcoin göndermeden önce, onlara sahip olduğumu kanıtlamam gerekiyor. Bunu yapmak için, işlemi gönderenin adresinin özel anahtarıyla imzalamam gerekir. Bu doğrulandıktan sonra, bitcoin blok zincirini koruyan bilgisayarlar işlemimi onaylayacak ve kaydedecektir.
Bitcoin cüzdanı nedir?
Bu bizi bitcoin sahipliği ile ilgili kilit noktaya getiriyor: Bir adresin özel anahtarını kim tutuyorsa, o adreste depolanan bitcoinlerin sahibidir. Bitcoin cüzdanının yaptığı da bu.
Bir bitcoin cüzdanı sadece adresi ve bir veya daha fazla bitcoin adresinin genel ve özel anahtarlarını saklar.
Temelde dört tür cüzdan vardır:
Çevrimiçi cüzdanlar: Çevrimiçi bitcoin cüzdanı, bitcoin anahtarlarınızı bir sunucuda saklayan bir web sitesi veya uygulamadır.
Yazılım cüzdanları: Yazılım cüzdanları bilgisayarınıza veya akıllı telefonunuza yüklediğiniz uygulamalardır. Bitcoin anahtarlarınızı yerel cihazınızda veya bir flash sürücüde saklarlar.
Donanım cüzdanları: Donanım cüzdanları, bitcoin anahtarlarınızı bitcoin işlemleri için özel olarak tasarlanmış bir donanım parçasında saklar.
Kağıt cüzdanlar: Kağıt cüzdanlar, özel ve genel anahtarlarınızın fiziksel olarak basılmış sürümleridir. Kağıt cüzdanlar genellikle kullanımı kolaylaştırmak için anahtarların QR kodlarını da içerir.
Özel anahtarlarınızı nasıl depolayacağınız bitcoin fonlarınızın güvenliğini belirleyecektir. Ve her tür bitcoin cüzdanının yararları ve dengeleri vardır.
Farklı bitcoin cüzdanlarının avantajları ve benzerlikleri
Genellikle farklı bitcoin cüzdan türlerinde güvenlik ve kullanım kolaylığı arasında bir denge vardır. Örneğin, çevrimiçi cüzdanların kullanımı diğer cüzdan türlerine göre daha kolaydır. Kullanıcı adınızı ve şifrenizi hatırlayabileceğiniz sürece bunlara herhangi bir cihazdaki bir tarayıcıdan erişebilirsiniz. Ve hızlı bir şekilde kripto para birimi satın alma, satma ve ticaret gibi birçok iyi özelliğe sahiptirler. Ancak, özel anahtarlarınızı merkezi bir sunucuda saklarlar, bu da onları biraz bankaya benzetir. Bitcoin'inizin anahtarlarını tutuyorlar ve bir bakıma gizliliğinizden ve bitcoinlerinizin sahipliğinden vazgeçiyorsun. Ayrıca, bir kimlik avı saldırısınınkurbanı olursanız, bir saldırgan cüzdanınıza erişebilir ve bitcoinlerinizi çalabilir, çünkü özel anahtarınız çevrimiçi olarak saklanır. Çevrimiçi cüzdan şirketleri genellikle kullanıcı hesaplarını güvende tutma konusunda iyi bir iş yaparlar, ancak zaman zaman bilgisayar korsanlarının kullanıcılarının tüm özel anahtarlarını ve kripto para birimlerini çaldığı veri ihlallerinden etkilenerek karşılarına çıkarlar.
Yazılım cüzdanları her türlü cihaza yüklenebilir. Özel anahtarlarınızı ve gizliliğinizi korumanız gerekiyor. Anahtarlarınızı bulutta saklamadan, bilgisayar korsanları kullanıcı adınızı ve şifrenizi vermeniz için sizi kandıramaz (ancak yine de bitcoin adreslerine ödeme yapmanız için sizi kandırabilir). Bunun karşılığı, çevrimiçi cüzdan esnekliğine sahip olmadığınız ve cüzdan uygulamanızı yüklediğiniz belirli cihazlardan fonlarınıza erişebilmenizdir. Yazılım cüzdanlarının güvenliği de karmaşıktır. Cihazınız dosya çalan kötü amaçlı yazılımlarla saldırıya uğrarsa, saldırgan özel anahtarınızı çalabilir. Ve cihazınız yok edilirse veya kaybolursa, bitcoinlerinizi kaybedersiniz.
Kağıt cüzdanlar tamamen çevrimdışıdır, bu da onları dijital olarak en güvenli cüzdan türü yapar. Ancak kağıt cüzdanların kullanımı çok zordur. Bitcoinlerinizi harcamadan önce, özel anahtarınızı bir yazılıma veya çevrimiçi cüzdana aktarmanız gerekir. Ve kağıt cüzdanınız yakılırsa veya yok edilirse, bitcoinleriniz tost olur.
Neden donanım cüzdanlarını tercih edilmeli?
Bitcoin cüzdanlarını seçmeye gelince, mükemmel bir çözüm yoktur ve ne tür bir cüzdan seçerseniz seçin, bitcoin güvenliğinin temellerinianlamıyorsanız , yine de kötü niyetli aktörlerin hedefi olabilirsiniz.
Donanım cüzdanlarını seviyorum çünkü kripto para borsalarındaki büyük veri ihlalleri veya mobil ve masaüstü işletim sistemlerindeki sıfır gün güvenlik açıklarından yararlanan kötü amaçlı yazılımlar gibi kontrol edemediğim riskleri en aza indiriyorlar. Açık olmak gerekirse, donanım cüzdanları mükemmel bir şekilde güvenli değildir. Örneğin, yakın tarihli bir güvenlik olayında, bilgisayar korsanları donanım cüzdanı üreticisi Ledger'ın sunucularına girdi ve muhtemelen Ledger cüzdanları için kötü amaçlı ürün yazılımı güncellemelerini dışarı itti. Ancak bu tür tedarik zinciri saldırılarını çekmek kimlik avı dolandırıcılığından çok daha zordur. Ayrıca, son birkaç yılda, manzara çok gelişti ve donanım cüzdanlarının kullanımı çok daha kolay hale geldi ve size güvenlik ve rahatlığın güzel bir kombinasyonunu verdi.
Kaynak: Hardware wallets: Here’s what you need to know if you’re new to bitcoin (thenextweb.com)