ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Birleşik Arap Emirlikleri'ne F-35 savaş uçağı satmaya hala hazır olduğunu söyledi.

Çarşamba günü Malezya ziyareti sırasında "BAE'nin yapmak istediği buysa, ilerlemeye hazırız." dedi.
ABD tarafından dayatılan koşullar sorulduğunda, kesin ayrıntı vermedi, ancak Washington'un İsrail'in "askeri üstünlüğünü" sürdürmesini sağlamak istediğini söyledi ve ekledi: “Bölgedeki diğer ortaklara satılan veya devredilen teknolojilerin kapsamlı bir incelemesini yapabileceğimizden emin olmak istedik.”


Açıklamaları, Washington'daki BAE büyükelçiliğinin DC'nin ABD ile gelişmiş F-35 uçaklarını içeren 23 milyar dolarlık bir silah anlaşmasına ilişkin görüşmeleri askıya aldığını bildirmesinden bir gün sonra geldi.

Büyükelçilik Associated Press'e BAE'nin satışla ilgili "tartışmaları askıya alacağını", iki taraf arasında bu hafta Pentagon'da yapılması planlanan diğer konulardaki toplantıların planlandığı gibi devam edeceğini söyledi.

Büyükelçilik, "ABD, gelişmiş savunma gereksinimleri için BAE'nin tercih edilen sağlayıcısı olmaya devam ediyor ve F-35 tartışmaları gelecekte devam edebilir." dedi.

Bir BAE yetkilisi ayrıca Salı günü Reuters haber ajansına "teknik gereksinimler, uygulanabilir operasyonel kısıtlamalar ve maliyet/fayda analizinin anlaşmanın yeniden değerlendirilmesine yol açtığını" söyledi.


BAE büyükelçiliğinin açıklaması, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ziyareti sırasında, petrol zengini Körfez devletine alternatifler olduğunu belirterek, BAE'nin Fransa'dan rekor 15.8 milyar dolar karşılığında rekor 80 Rafale savaş uçağı satın almayı kabul etmesinden günler sonra geldi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimi ilk olarak geçen yıl Emirlik hükümetiyle 23 milyar dolarlık bir silah anlaşması yaptığını duyurdu. BAE'nin yanı sıra Bahreyn, Fas ve Sudan'ın İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi kabul ettiği sözde "İbrahim Anlaşmaları" ile bağlantılı.

23,37 milyar dolarlık paket, General Atomics, Lockheed Martin ve Raytheon Technologies'den 50 adet F-35 Lightning II uçağı, 18 adede kadar MQ-9B İnsansız Hava Sistemi ve bir havadan havaya ve havadan yere mühimmat paketini içeriyordu. .


Çıkmazı ilk kez Salı günü bildiren Wall Street Journal, ABD'nin F-35'lerin Çin casusluğuna karşı savunmasız kalmamasını sağlamak için koşullar üzerinde ısrar ettiğini söyledi.

Washington ve Abu Dabi arasındaki multi-milyar dolarlık anlaşma da ABD Kongresi'nde muhalefetle karşı karşıya kaldı.

Aralık 2020'de Senato'da bunu engelleme çabası, Başkan Joe Biden'in Demokrat Partisi'nin önde gelen üyeleri de dahil olmak üzere bazı milletvekillerinin silahların bölgesel çatışmaları alevlendirebileceğine dair endişelerini dile getirmesinin ardından başarısız oldu.

Dış Basın