Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nin işgal altındaki Filistin topraklarındaki "acil insan hakları ihlalleri durumu" konulu özel oturumu sona erdi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Koordinatörü Pakistan ve Filistin ortak başvurusu üzerine düzenlenen oturumda, Doğu Kudüs dahil işgal altındaki Filistin topraklarında insan haklarının durumuna ilişkin karar taslağı tartışıldı.

Konsey'deki Almanya, Avusturya ve İngiltere temsilcilerinin karar taslağına karşı çıktıkları ve oylama talep ettikleri kaydedildi. Venezuela temsilcisi, İsrail'in "insanlığa karşı soykırıma varan suçları" şiddetle kınadığını vurguladı. Venezuela'ya ek olarak Rusya, karar taslağı için olumlu bir oylama talebinde bulundu. Pakistan ve Filistin'in ortaklaşa sunduğu taslakla ilgili konuşmaların ardından 47 kişilik parlamentoda oylama başladı.

İsrail aleyhindeki karar taslağı 14 çekimser, 9 aleyhte ve 24 lehte oyla kabul edildi.

Yasaya karşı oy veren ülkeler Avusturya, Bulgaristan, Kamerun, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Malavi, Marshall Adaları, İngiltere ve Uruguay oldu.

Onaylanan tasarı ile, İsrail ve Doğu Kudüs dahil işgal altındaki Filistin topraklarında insan hakları ihlallerini araştırmak için acilen uluslararası bağımsız bir soruşturma komisyonu kurulmasına karar verildi.

Tasarıya göre, HRC Başkanı Nazhat Shameem Khan tarafından atanan Fiji'den bağımsız bir soruşturma komisyonu, 13 Nisan 2021 ve sonrasında uluslararası insan hakları hukukunun tüm ihlallerini ve ihlallerini soruşturacak.

Ayrıca ulusal, etnik, ırksal veya dini kimliğe dayalı sistematik ayrımcılık ve baskı da dahil olmak üzere devam eden gerilim, istikrarsızlık ve çatışmanın altında yatan nedenleri inceleyecektir.

Kararda, ilgili tüm tarafların soruşturma komisyonu ile tam iş birliği yapması ve erişimi kolaylaştırması gerektiği belirtildi.

Doğu Kudüs dahil işgal altındaki Filistin topraklarındaki Filistin halkına insani desteği acilen harekete geçirmek için uluslararası topluma ve diğer bağışçılara çağrılar yapıldı.

Ayrıca işgal gücünden Filistin halkına insani yardım ulaştırılmasına engel olmaması istendi.