Birleşmiş Milletler (BM), Libyalı delegelerin bu yıl içinde cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri yapmak için yasal bir çerçeve üzerinde anlaşamadıklarını ve oradaki çatışmayı sona erdirmek için üzerinde anlaşmaya varılan bir yol haritasını tehlikeye attığını söyledi.

Libya'daki BM destek misyonu Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Libya'daki her kesimden 75 üyeli bir organ olan Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun (LPDF) Cuma günü Cenevre dışındaki bir otelde beş günlük görüşmeleri tamamladığını söyledi.
BM aracılığındaki görüşmelere katılanlar, aralarında 24 Aralık'ta yapılacak oylamayı belirleyen yol haritasıyla tutarlı olmayanlar da dahil olmak üzere, seçimler için anayasal bir temele ilişkin çeşitli önerileri tartıştılar. Misyon, diğerlerinin seçimlerin planlandığı gibi yapılması için koşullar oluşturmaya çalıştığını söyledi. .

BM heyeti, LPDF üyelerinin foruma sunulan öneriler arasındaki boşluğu doldurmakla görevli bir komite oluşturduğunu söyledi. Ama kilitlenme kaldı.

Misyonun koordinatörü Raisedon Zenenga, "Bu üzücü" dedi. "Libya halkı, 24 Aralık'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde demokratik haklarını kullanma fırsatını hala arzuladıkları için kesinlikle hayal kırıklığına uğrayacaktır."

Misyon, forum üyelerini "işe yarar bir uzlaşma ve onları birleştiren şeyi sağlamlaştırma" konusunda anlaşmaya varmak için istişarelere devam etmeye çağırdı. “Seçimi mümkün kılmayan ve 24 Aralık'ta seçim yapılmasını mümkün kılmayan önerilerin dikkate alınmayacağı” konusunda uyardı.

Bir forum üyesi olan Elham Saudi, Twitter'da "Bu, çoğumuzun umduğu sonuç değil, ancak masadaki seçenekler göz önüne alındığında daha iyi bir sonuç" dedi. "Bu sadece savaşı geciktirir, ancak sorunları çözmez."

El Cezire'den Malik Traina, Trablus'tan bildirdiğine göre, Libya'nın ana siyasi grupları arasında devam eden bölünmelerin aşılmaz olduğunu kanıtladı.

“Bu, [BM tarafından] bir fikir birliğine varılmasına ve bir anlaşmaya varılmasına yardımcı olmak için oluşturulan bir organdı. Onlar [delegeler] Aralık'ta yapılacak seçimler için anayasal bir çerçeve bulmayı amaçlıyorlardı, ancak derinden bölünmüş durumdalar.

“Şubat ayında geçici hükümet atanmasına rağmen her iki taraf da farklı bir aday öne sürüyordu. Libya, Aralık ayındaki seçimlerin nasıl yapılacağı konusunda hâlâ bölünmüş durumda” dedi.

Video oynatmak
BM eleştirildi
İki düzineden fazla LPDF üyesi, forumun mevcut hükümeti iktidarda tutmayı ve sadece yasama seçimleri yapmayı da içeren önerilere oy verme önerisi nedeniyle BM misyonunu eleştirdi.


ABD'nin Libya özel elçisi Richard Norland, forumun "birkaç üyesini", seçimlerin "ya anayasal süreci uzatarak ya da bunun için yerine getirilmesi gereken yeni koşullar yaratarak" yapılmamasını sağlamak için "zehir hapları" sokmaya çalışmakla suçladı. seçimler yapılacak” dedi.


“LPDF'deki 75 Libyalı'nın, ülke genelinde 7 milyon Libyalı'nın Libya'nın geleceğini şekillendirmede söz sahibi olmasına izin vermeye kendilerini yeniden adayacağını umuyoruz” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Christian Buck, LPDF üyelerini Aralık ayında yapılacak seçimlere yönelik yol haritasına bağlı kalmaya çağırdı.

“Herhangi bir erteleme, tehlikeli senaryolara kapı açar” diye tweet attı.

Video oynatmak
zor yol
Başbakan Abdul Hamid Dbeibah liderliğindeki geçici hükümet, forum tarafından bu yılın başlarında yolsuzluk iddialarıyla dolu bir oylamayla atandı. Ana görevi, bölünmüş ulusa istikrar kazandırma umuduyla ülkeyi Aralık seçimlerine hazırlamak.

Libya, NATO destekli bir ayaklanmanın uzun süredir hükümdar olan Muammer Kaddafi'yi 2011'de devirip öldürmesinden bu yana yolsuzluk ve kargaşayla boğuşuyor. Son yıllarda ülke, başkent Trablus'ta BM tarafından tanınan bir hükümet ile başkent Trablus'ta yerleşik rakip yetkililer arasında bölünmüştü. ülkenin doğusunda.

Her iki taraf da silahlı gruplar ve yabancı hükümetler tarafından desteklendi. BM, Aralık ayında Libya'da Türk birlikleri, Suriyeliler, Ruslar, Sudanlılar ve Çadlılar da dahil olmak üzere en az 20.000 yabancı savaşçı ve paralı asker bulunduğunu tahmin ediyor.

Nisan 2019'da, doğu merkezli komutan Khalifa Haftar ve Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen güçleri, başkent Trablus'u ele geçirmek için bir saldırı başlattı. Haftar'ın 14 aylık kampanyası, Türkiye'nin BM tarafından tanınan hükümete askeri desteğini yüzlerce asker ve binlerce Suriyeli paralı askerle artırmasının ardından çöktü.

Geçen Ekim ayında, Aralık seçimlerinde anlaşmaya varan bir ateşkes anlaşmasına varıldı ve Şubat ayında göreve başlayan bir geçiş hükümeti kuruldu. Anlaşma, tüm yabancı savaşçıların ve paralı askerlerin 90 gün içinde Libya'yı terk etmesi talebini içeriyordu, ancak bu talep henüz karşılanmadı.

 

(Dış Basın)