Dünya Gıda Programı (WFP), 43 ülkede yaklaşık 41 milyon insanın yakın kıtlık riski altında olduğu ve dört ülkede yaklaşık 600.000 kişinin halihazırda kıtlık benzeri koşullar yaşadığı konusunda uyardı.

Birleşmiş Milletler ajansı Salı günü yaptığı açıklamada, savaşların, iklim değişikliğinin ve ekonomik şokların açlıktaki artışı tetiklediğini ve temel gıda maddelerinin fiyatlarının bu yıl gıda güvenliği üzerindeki mevcut baskıları artırdığını söyledi.
WFP'nin İcra Direktörü David Beasley, "2021'de karşı karşıya olduğumuz şey beni çok üzdü" dedi. “Artık kıtlık benzeri koşulların mevcut olduğu dört ülke var. Bu arada 41 milyon insan kelimenin tam anlamıyla kıtlığın kapısını çalıyor.”


Bu yıl Etiyopya, Madagaskar, Güney Sudan ve Yemen'in yanı sıra 584.000 etkilenen Nijerya ve Burkina Faso ceplerinde kıtlık benzeri koşullar mevcut.

Ancak Beasley, kıtlık ilan edildiğinde 130.000 kişinin (kıtlıktan kaynaklanan ölümlerin yarısı) zaten öldüğü 2011'de Somali'de olduğu gibi “ölümle ilgili tartışmaya” karşı uyarıda bulundu.


Tamamen gönüllü bağışlarla finanse edilen WFP, 43 ülkede risk altındakilere ulaşmak için derhal 6 milyar dolar toplaması gerektiğini söyledi.

Beasley, “Finansmana ihtiyacımız var ve şimdi buna ihtiyacımız var” dedi.

Video oynatmak
Dünya gıda fiyatlarındaki artış
On yıllardır azalan dünya açlığı, çatışma ve iklim değişikliği nedeniyle 2016'dan beri artıyor.

WFP'ye göre 2019'da 27 milyon insan kıtlığın eşiğindeydi, ancak 2020'den beri bu karışıma COVID-19 pandemisi eklendi.

BM rakamlarına göre, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker gibi temel ürünler, bir önceki yıla göre yüzde 40'lık bir artışla, dünya gıda fiyatları Mayıs ayında on yılın en yüksek seviyelerine yükseldi.

WFP'ye göre, küresel mısır fiyatları yıllık bazda neredeyse yüzde 90 artarken, buğday fiyatları aynı dönemde neredeyse yüzde 30 arttı.


Lübnan, Nijerya, Sudan, Venezuela ve Zimbabve gibi ülkelerde para biriminin değer kaybetmesi bu baskıları artırıyor ve fiyatları daha da yükselterek gıda güvensizliğini besliyor.


Geçen yıl Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen WFP, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 9'unun, yani yaklaşık 690 milyon insanın her gece yatağa aç girdiğini söylüyor.

 

(Dış Basın)