Birleşmiş Milletler başkanı Antonio Guterres, küresel emisyonları azaltmadaki başarısızlığın dünyayı 2,7 santigrat derece ısınmanın "felaket" bir yoluna soktuğu konusunda uyardı.

191 ülkenin emisyon vaatlerine ilişkin bir BM raporu, 2015 Paris iklim anlaşmasının insan kaynaklı küresel ısınmayı sanayi öncesi sıcaklıkların 1,5C üzerinde sınırlama hedefini karşılamayacaklarını ortaya koydu.
Kasım ayındaki COP26 zirvesinde daha iddialı bir iklim eylemi gerçekleştirmeyi amaçlayan kriz görüşmelerinden sadece haftalar önce Guterres Cuma günü yaptığı açıklamada, bunun yerine "dünyanın 2,7 derecelik ısınmaya doğru feci bir yolda olduğunu" gösterdiğini söyledi.

Ülkelerin mevcut taahhütleriyle karşılaştırıldığında, yeni BM analizi, küresel emisyonların 2030'da 2010'dakinden yüzde 16 daha yüksek olacağını söyledi - bilim adamlarının felaket iklim değişikliğini önlemek için gerekli olduğunu söylediği 2030 yılına kadar yüzde 45'lik azalmanın çok ötesinde.

BM, daha iddialı taahhütler olmadan, küresel sıcaklıkların yüzyılın sonuna kadar sanayi öncesi seviyelerin 2,7 santigrat derece üzerine çıkabileceğini söyledi.

Bunun, ölümcül selden orman yangınlarına ve fırtınalara kadar dünyanın dört bir yanındaki ülkeler üzerinde çok daha yıkıcı etkileri olacaktır.

BM iklim şefi Patricia Espinosa, "Genel sera gazı emisyon rakamları yanlış yöne gidiyor" dedi. "Yeterli değil, masada ne var."

Espinosa, Glasgow'daki COP26 zirvesi öncesinde bazı ülkelerle isimsiz yeni taahhütlerin geldiğine dair "çok olumlu sinyaller" aldığını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri ve 27 ulustan oluşan Avrupa Birliği - Çin'den sonra dünyanın ikinci ve üçüncü en büyük yayıcısı - bu yıl daha katı emisyon azaltma hedefleri belirleyenler arasındaydı.

Dünyadaki emisyonların yaklaşık yarısından sorumlu olan ülkeler henüz bunu yapmadı. Bunlara Çin, Hindistan ve Suudi Arabistan dahildir.

Brezilya ve Meksika, analistlerin bu ülkelerin önceki hedeflerinden daha yüksek emisyonlara yol açacağını söylediği güncellenmiş taahhütler sundu.

(Çeviri Haber-Dış Basın)