Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin Ortadoğu'daki duruma ilişkin toplantısına online video üzerinden katılan Genel Sekreter Guterres, Suriye'deki sivillerin temel yaşam ihtiyaçlarını karşılayamadığını ve 10 Temmuz'da sona ereceğini söyledi. söz konusu sınır ötesi yardım operasyonları bir yıl daha uzatılmalıdır.
Brüksel'den New York'taki toplantıda konuşan Guterres, "Bağışçıları hayat kurtaran yardımlarını hızlandırmaya ve bu muazzam zorluklarla yüzleşmek için direnç oluşturmaya yardım etmeye çağırıyorum." dedi. Dedim. Gerekli 4,2 milyar doların acilen tahsil edilmesini talep etti.
Genel Sekreter, iç savaşın harap ettiği Suriye'de 12,4 milyon kişinin gıda güvenliğinin olmadığına işaret ederek, bölgedeki ekonomik kriz ve kuraklığın durumu daha da kötüleştirdiğine dikkat çekti.
Guterres, Kovid-19 salgını nedeniyle sağlık sisteminin oldukça kırılgan olduğu ülkede bu ayın başlarında Şifa Hastanesi'ne düzenlenen saldırıya da dikkat çekti.
"KONSEYİN YETKİSİNİN UZATILMAMASININ YIKILABİLİR SONUÇLARI OLACAKTIR"
Suriye halkının yüzde 70'inden fazlasının ciddi insani yardıma ihtiyacı olduğunu kaydeden Genel Sekreter Guterres, bunun "Başarısızlık" olduğunu belirterek, daha fazla insani yardımın ulaşması için sınır ötesi operasyonlara erişimin sürdürülmesinin çok önemli olduğunu kaydetti. Konsey tarafından verilen görev süresinin uzatılmasının yıkıcı sonuçları olacaktır” dedi.
Türkiye ve bölgeyi kontrol eden gruplarla diyalog içindeyiz ve yakın gelecekte sınır ötesi operasyonların başlatılmasının mümkün olacağına dair güçlü umutlarım var.” Genel Sekreter, Konsey üyelerini hayati bir destek olarak sınır ötesi operasyonlara bir yıl daha izin verme konusunda fikir birliğine varmaya çağırdı.
Son olarak Guterres, "Suriye trajedisinin çözümünün ancak siyasi yollarla olabileceğini unutmayalım. Suriyeliler kendi gelecekleri üzerinde anlaşmak için bir araya gelmeli. On yıllık kabusa son vermenin zamanı geldi." dedi. dedim. kullanılan ifadeler.