Kolombiya'nın üçüncü büyük kentindeki büyük hükümet karşıtı protestolar sırasında Cuma gününden bu yana 14 kişinin öldüğüne dair haberlere işaret eden Michelle Bachelet, hızlı bir soruşturma yapılması ve diyaloğun yeniden başlatılması gerektiğini söyledi.
BM Yüksek Komiserliği'nden yapılan açıklamada, "Devlet yetkilileri de dahil olmak üzere yaralanma veya ölüme neden olduğu bildirilen herkesin derhal, etkili, bağımsız, tarafsız ve şeffaf soruşturmalara tabi tutulması ve sorumluların sorumlu tutulması esastır." ifadesi yer aldı.Bakan' ın yorumları, Kolombiya ordusunun Cumartesi günü 2, 2 milyon nüfuslu Cali kenti üzerindeki kontrolünü sıkılaştırması sonrasında, polisleri silahlı sivillerle karşı karşıya getiren çatışmalar sonrasında geldi.

Ülke, Devlet Başkanı Ivan Duque hükümetine karşı protestoların ikinci ayında. Yetkililer, protestoların devam ettiği ayda en az 59 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 300'den fazla sivil ve üniformalı personelin yaralandığını açıkladı.

 İnsan Hakları İzleme Örgütü, ülke çapında en az 63 ölümle ilgili "güvenilir raporlara" işaret etti ve Cali'deki durumu "çok ciddi" olarak nitelendirdi.

 Bachelet'in ofisinden yapılan açıklamada, Cali'de Cuma gününden bu yana 14 kişinin öldüğü ve 54'ü ateşli silahlarla olmak üzere 98 kişinin yaralandığı yönündeki haberlere yer verildi.

 Cali'deki ölüler arasında, bir sokağı kapatan iki protestocuya silahını ateşleyen ve içlerinden birini öldüren izinli bir savcılık çalışanı da vardı. Sosyal medyada yer alan videoda, bir kalabalığın daha sonra tetikçinin üzerine atlayıp linç ettiği görülüyor.

 Hak bürosu, özel şahısların kentin bazı bölgelerinde polis memurlarının huzurunda göstericilere ateş açtığına dair haberlere de işaret etti.

 BM haklar sorumlusu, "Bu olaylar, hükümetin çok sayıda sosyal ve ekonomik politikasına karşı ülke çapında bir grevin başlaması sonrasında bir ay önce patlak veren toplumsal huzursuzluğu diyalog yoluyla çözmek için kaydedilen ilerleme göz önüne alındığında daha da endişe vericidir. Vandalizm de dahil olmak üzere her türlü şiddete son verilmesini ve tüm tarafların birbirleriyle konuşmaya devam etmesini ve tüm insanların yaşamına ve onuruna saygıyı sağlamasını istiyorum." dedi. 

 Şili'nin eski devlet başkanlarından Bachelet, her iki taraftaki farklı grupların taleplerini ancak diyaloğun çözebileceğini vurguladı.
Başbakan, "Cali'de ve ulusal düzeyde çok sayıda aktörün, müzakereler yoluyla toplumsal huzursuzluğa müzakere edilmiş ve barışçıl bir çözüm bulma taahhüdünü memnuniyetle karşılıyorum." dedi.BM haklar dairesi cuma gününden bu yana Cali' de tutuklanan en az 30 kişi hakkında bilgi aldığını da belirtti ve bazılarının nerede olduğuyla ilgili endişeleri vurguladı.Bachelet, "Gözaltına alınanların adil yargılanma ve gerekli işlem haklarının sağlanması gerekiyor." dedi.Bakan, kaybolmaları önlemek için uluslararası insan hakları standartlarına uygun gerekli tüm tedbirlerin alınması gereğini de vurguladı.