Yabancı savaşçıların ayrılmasının, Aralık ayında yapılması planlanan seçimlerin barışçıl bir şekilde yapılması için "hayati bir ön koşul" olduğunu da eklediler.
BM, çoğu Suriye, Türkiye, Çad ve Sudan'dan gelen 20.000'den fazla yabancı savaşçının Libya'daki çatışmadan çıkar sağlamaya çalıştığını tahmin ediyor.
BM Güvenlik Konseyi üyeleri ülkelerine geri gönderilmeyi kabul etti. Ancak konseyin daimi üyelerinden ikisi, ABD ve İngiltere, bir diğerini, Rusya'yı bazı yabancı savaşçılardan sorumlu olmakla suçluyor. Özellikle, BM uzmanlarının Libya'daki çatışmaya karıştığını söylediği Kremlin destekli bir özel güvenlik şirketi olan Wagner Group'a işaret ediyorlar.
Moskova, ülkenin savaş alanlarındaki herhangi bir rolü defalarca reddetti. BM'nin paralı asker kullanımına ilişkin çalışma grubu başkanı Jelena Aprac, Rusya, Suriye, Sudan ve Çad'dan iyi silahlanmış özel müteahhitlerin sadece Libya'nın değil, bölgedeki diğer ülkelerin güvenliğini ve istikrarını tehdit ettiğini söyledi.
Libya'dan yabancı güçlerin ve paralı askerlerin çekilmesini öngören ateşkes anlaşmasından dokuz ay sonra, paralı askerler ve özel askeri ve güvenlik müteahhitleri ülkede faaliyet göstermeye devam ediyor" dedi.
Libya'daki varlıkları ve askere alınmaları barış sürecinde ilerlemeyi ve yaklaşan seçimleri engelliyor" dedi.
Çalışma grubunun uzmanları, bu paralı askerlerin bir an önce ülkeyi terk etmeleri gerektiğini ve "Libya'ya askeri silah ve malzeme sevkiyatının derhal durdurulması gerektiğini" söyledi.
Aprac, uluslararası topluma dönüş sürecini ilerletmek için "somut adımlar atmaya" çağırdı.
BM'nin kolaylaştırdığı Libya Siyasi Diyalog Forumu sırasında, çatışmadaki her iki tarafın temsilcileri, bu yıl 24 Aralık'ta gerçekleşecek “güvenilir, kapsayıcı ve demokratik ulusal seçimler” için bir yol haritası üzerinde anlaştılar.
Aprac, Libyalıların o sırada ülkede yabancı savaşçılar kalması halinde güvenli ve emniyetli bir ortamda oy kullanamayacakları konusunda uyardı.
Bir yıldan fazla bir süre önce, çalışma grubu, 2019'dan bu yana paralı askerlere güvenmenin Libya'daki çatışmanın tırmanmasına katkıda bulunduğu, barış sürecini baltaladığı ve Güvenlik Konseyi'nin ülkeye yönelik silah ambargosunu ihlal ettiği sonucuna vardı. O zamandan beri uzmanlar, hükümetleri insan hakları ve insancıl hukuk ihlallerine ilişkin tüm iddiaları soruşturmaya defalarca çağırdılar.
Uzmanlar Cuma günü yaptığı açıklamada, "Bir yıl sonra ve seçimleri dört gözle bekliyoruz, sürdürülebilir barışı sağlamayı amaçlayan herhangi bir siyasi sürecin insan haklarına gerçek bir bağlılık içermesi gerektiğinden endişe duyuyoruz." dedi. söz konusu. Bahsi geçen.
“Paralı askerler, paralı askerlerle ilgili aktörler ve özel yükleniciler tarafından işlenen suistimaller için gerçek bir hesap verebilirlik olmalıdır.”
Çalışma grupları ve özel raportörler, BM İnsan Hakları Konseyi'nin özel prosedürleri olarak bilinenlerin bir parçasıdır. Bağımsız uzmanlardır ve gönüllü olarak çalışırlar. BM personelinin üyesi değiller ve çalışmaları için ücret almıyorlar.
(Dış Basın)