BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, AB ve BM düzenlenen konferansta Suriye iç savaşında on yılın ardından milyonlarca Suriyelinin ölüm, yıkım, yokluk gördüğünü, yüz binlerce sivilin hayatını kaybettiğini ve milyonlarcasının yaralandığına dikkat çekildi.
Ülkenin yarısının evlerini terk etmek zorunda kaldığını, çocukların neredeyse yarısının savaştan başka bir şey görmediğini söyleyen Guterres, 2 milyon Suriyeli çocuğun sığınmacı olarak yaşadığını anlattı.
Guterres, Suriye'de durumun daha kötüye gittiğini ve 13 milyondan fazla sivilin insani yardıma ihtiyacı bulunduğunu aktardı. Bu sayının geçen yıla oranla yüzde 25 daha fazla olduğunu, vüfusun büyük çoğunluğunun açlıkla yüz yüze olduğunu vurguladı. Bölgedeki Suriyeliler ve onlara ev sahipliği yapan 10,5 milyon kişiye de yardım gerektiğine işaret eden Guterres, Suriye'de ekonominin harap olduğunu ve COVID-19 salgınının bu durumu daha da kötü hale getirdiğğine dikkat çekti. Ailelerin yarısı gelir kaynaklarını kaybettiğini belirten guterres, 10 Suriyeliden 9'u yoksulluk içinde yaşadığını belirtti.
Guterres, BM Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda siyasi bir çözüm bulunması için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise Suriye'deki iç savaş süresince yüzbinlerce kişinin öldüğünü bir o kadarından haber alınamadığını, on milyonu aşkın kişinin de yerinden olduğunu anlattı.
Borrell, Cenevre'deki siyasi çözüm çabalarının da durduğunu hatırlatarak, AB'nin Suriye, Türkiye, Lübnan ve Ürdün gibi bölge ülkelerinde bulunan Suriyelilere insani yardımlarının süreceğini belirterek 2022 yılı için 560 milyon euroluk yardım edileceğini söyledi.