Birleşmiş Milletler (BM), FSO Safer gemisinden uçucu kargoyu pompalamak ve başka bir gemiye aktarmak için Husi milisleriyle "prensipte anlaştıklarını" söyledi.
Uzun süredir yüzen bir petrol depolama platformu olarak kullanılan 45 yaşındaki gemi, 2015'ten beri Yemen'in Kızıldeniz'deki batı Hudeyde limanı açıklarında demirli durumda.
Gemide 1,1 milyon varil ham petrol ile en yakın yerleşim yerlerinden yaklaşık 60 kilometre (40 mil) uzaklıkta demirli.
Depolama tanklarındaki patlayıcı gazları ve eskiyen teknelerdeki korozyonu azaltmaya yönelik temel çabalar yıllardır ihmal edilmiştir.
Greenpeace, geminin "her an patlayabileceği" konusunda uyardı.
Uzmanlar, en son sorunun Mayıs 2021'de ortaya çıktığını ve daha sonra düzeltilen bir soğutma borusunda bir sızıntı olduğunu söyledi.
BM, petrol sızıntısının ekosistemleri yok edebileceğini, balıkçılık endüstrisini durdurabileceğini ve Yemen'in kalbi olan Hudeyde'yi altı aylığına kapatabileceğini söyledi.
Bağımsız araştırmalar, bunun 8,4 milyondan fazla Yemenliyi yüksek kirliliğe maruz bırakabileceğini gösteriyor.
Cibuti, Eritre ve Suudi Arabistan gibi deniz trafiği ve kıyı ülkeleri de etkilenebilir.
Yemen nüfusunun yaklaşık yüzde 80'i hayatta kalmak için bir tür yardıma bağlı ve uluslararası kabul görmüş hükümet ile İran destekli Husi milisleri arasındaki iç savaş hiçbir azalma belirtisi göstermiyor.
Enkaz halindeki geminin kontrolü, Hudeyde limanı da dahil olmak üzere kuzey Yemen'in çoğunu kontrol eden Husiler tarafından defalarca reddedilen BM erişim talepleri ile yıllarca sürüncemede kaldı.
Milisler, Safer'in petrolünün değerinin çalışanlarının maaşlarını ödemek için kullanılacağına dair güvence istediklerini söyledi.
Yemen hükümeti, paranın sağlık ve insani projeler için kullanılması gerektiğini söyledi.
Kasım 2020'de Husiler, yakıt tankerini değerlendirme görevi için yeşil ışık yaktıklarını söyledi.
BM bunu başlangıçta 2021'in başlarında planladı, ancak birçok kez ertelendi.
Geçen yıl BM, Husileri "BM uzmanlarının daha fazla gecikme olmadan kapsamlı ve tarafsız bir değerlendirme ve ilk iyileştirme misyonunu gerçekleştirebilmeleri için koşulsuz ve güvenli erişimi kolaylaştırmaya" çağırdı.

Dış Basın