BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Ortadoğu elçisi Tor Wennesland, 2016 Güvenlik Konseyi kararının, yerleşim yerlerinin “yasal geçerliliği olmadığını” ilan eden bir kararın uygulanmasına ilişkin rapor yayınladı. Filistinlilerin gelecekteki bir devlete dahil etmek istedikleri topraklar olan Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki genişlemelerinin durdurulmasını talep etti.
Wennesland, Guterres'in 12 sayfalık raporuyla ilgili konseye verdiği brifingde, İsrail'in Doğu Kudüs'teki Har Homa yerleşimine 540 konut ekleme ve yerleşim karakolları kurma planını onaylamasından “derin rahatsız” olduğunu söyledi. Bunun "İsrail yasalarına göre de yasadışı" olduğunu söyledi.
BM elçisi, "İsrail yerleşimlerinin Birleşmiş Milletler kararlarının ve uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu bir kez daha altını çiziyorum" dedi. İki devletli bir çözüme ve adil, kalıcı ve kapsamlı bir barışa ulaşılmasının önünde büyük bir engeldir” dedi.
Wennesland, "Tüm yerleşim faaliyetlerinin ilerlemesi derhal durdurulmalıdır." Dedi.
İsrail, yerleşim yerlerinin yasadışı olduğuna itiraz ediyor.
Hem Guterres hem de Wennesland, İsrailli yetkililere Filistinlilerin evlerinin ve diğer mülklerinin yıkılmasına ve Filistinlilerin yerinden edilmesine son vermeye - başka bir parlama noktası - “ve bu toplulukların yasal olarak inşa edilmesini ve kalkınma ihtiyaçlarını karşılamasını sağlayacak planları onaylamaya” çağırdı.

ABD'nin Obama yönetiminin son haftalarında çekimser kaldığı Aralık 2016 kararı da sivillere yönelik her türlü şiddet eylemini önlemek için acil adımlar atılması çağrısında bulundu ve İsrail ile Filistinlileri itidalli olmaya ve provokatif eylemlerden, kışkırtma ve kışkırtmalardan kaçınmaya çağırdı. inflamatuar söylem.
Ayrıca tüm tarafları nihai statü meseleleri üzerinde müzakereler başlatmaya çağırdı ve onlarca yıldır devam eden İsrail-Filistin çatışmasının sona erdirilmesine ve İsraillilerle Filistinlilerin yan yana yaşayabileceği iki devletli bir çözüme ulaşılmasına yardımcı olmak için uluslararası ve bölgesel diplomatik çabaların yoğunlaştırılması çağrısında bulundu. Barış içinde.
Guterres ve Wennesland, kararın kabul edilmesinden 4½ yıl sonra bu itirazların hiçbirinin karşılanmadığını açıkça belirttiler.
Wennesland, raporda ele alınan Mart ve Haziran arasındaki dönemin "İsrail ile Gazze'deki gruplar arasındaki düşmanlıklar da dahil olmak üzere İsrailliler ve Filistinliler arasındaki şiddet seviyesinde yıllardır görülmemiş bir yoğunluk ve ölçekte endişe verici bir artışa tanık olduğunu" söyledi.
Geçen ayki 11 günlük Gazze savaşının ardından düşmanlıkların sona ermesinin “çok kırılgan olduğunu” söyledi, Birleşmiş Milletler'in İsrail, Filistinliler ve Mısır dahil ortaklarla “ateşkesi sağlamlaştırmak, acil durum girişine izin vermek için” çalıştığını da sözlerine ekledi. insani yardım ve Gazze'deki durumu istikrara kavuşturmak."
Gazze Şeridi'ni kontrol eden Hamas, İsrail ablukasının önemli ölçüde hafifletilmesini talep etti. İsrail, geçen hafta İsrail hava saldırılarını tetikleyen yangın çıkaran balonların fırlatılması da dahil olmak üzere Gazze'den gelen nispeten küçük saldırılara bile tahammül etmeyeceğini söyledi.
Wennesland konseye yaptığı açıklamada, "Tüm tarafları tek taraflı adımlardan ve provokasyonlardan kaçınmaya, gerilimi azaltacak adımlar atmaya ve bu çabaların başarıya ulaşmasına izin vermeye çağırıyorum" dedi. Sahadaki durumu istikrara kavuşturmak ve Gazze'de başka bir yıkıcı tırmanıştan kaçınmak için devam eden tartışmaları kolaylaştırmak için herkes üzerine düşeni yapmalıdır” dedi.
Gazze'nin Filistin devletinin bir parçası ve iki devletli bir çözümün parçası olarak kalması gerektiğini söyleyerek tüm Filistinli grupları "Gazze ve Batı Şeria'nın tek, meşru, demokratik, ulusal bir hükümet altında yeniden birleştirilmesini sağlamak için ciddi çaba sarf etmeye" çağırdı.
Guterres, Mart-Haziran arası raporlama döneminde, İsrail güvenlik güçleri tarafından 42 kadın ve 73 çocuk olmak üzere 295 Filistinlinin gösteriler, çatışmalar, arama ve tutuklama operasyonları, hava saldırıları, bombardıman ve diğer olaylar sırasında İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü ve 10.149 kişinin yaralandığını söyledi. Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs.
BM başkanı, aynı dönemde çatışmalar, taş ve bombaların atıldığı olaylar, gelişigüzel roket ve havan ateşi açılması ve diğer olaylarda İsrail güvenlik güçlerinin 90 üyesinin ve 857 İsrailli sivilin Filistinliler tarafından yaralandığını söyledi.
Guterres, İsrail kaynaklarından alıntı yaparak, Gazze savaşının 2014'ten bu yana düşmanlıkların en kötü tırmanışı olduğunu ve Filistinli silahlı grupların İsrail'e 4 binden fazla roket ve mermi attığını ve İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'ni havadan, karadan ve denizden 1500'den fazla hava saldırısı düzenlediğini söyledi. Çatışma sırasında 66'sı çocuk ve 41'i kadın olmak üzere 259 Filistinli, ikisi çocuk dokuz İsrailli ve üç yabancı öldürüldü. Yüzlerce İsrailli yaralandı.

 

(Dış Basın)