İngiltere Başbakanı Boris Johnson, yaklaşmakta olan Yediler Grubu zirvesinde COVID-19 aşı pasaportları konusunda anlaşmaya varılmasını ve gelecekteki pandemilere hazırlanmak için bir "dünya anlaşması" müzakerelerinin başlatılmasını istiyor.
Kanada kamu kanalı CBC tarafından Pazar günü yayınlanan bir röportajda Johnson, "Aşı pasaportları, COVID statü sertifikasyonu ve geri kalanı gibi konularda anlaşmalara ihtiyacımız var." dedi.
"O zaman, G7 düzeyinde, seyahat ve pasaportların nasıl çalışacağı konusunda bir tür anlaşma olması gerekiyor."
Johnson, İngiltere'nin güneybatı ucundaki Cornwall'da ev sahipliği yapacağı G7 ekonomik güçlerinin (ABD, Kanada, Japonya, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya) 11-13 Haziran'daki zirvesi öncesinde konuştu.
"İhtiyacımız olan şey, bence, pandemiye hazırlık konusunda küresel bir anlaşmadır." diyen Başbakan, 2020'nin "insanlık için korkunç bir yıl" olduğunu da sözlerine ekledi.
Bugüne kadar, salgın dünya çapında 3,5 milyondan fazla insanı öldürdü. İngiltere, aşılara başladığı günden bu yana iyileşmesine rağmen en çok etkilenen ülkeler arasında yer aldı.
Johnson, "küresel işbirliğine inananlar için de kötü bir zaman olduğunu, çünkü dünya balkanlaştı", birçok ülkenin koruyucu ekipman, ilaç ve aşı stoklarını paylaşmakta yavaş olduğunu söyledi.
Başbakan, "Bundan daha iyisini yapmalıyız." diye de ekledi.
Cuma günü kaydedilen röportajda Johnson, "Aşılama küresel bir girişim olmalı." dedi.
Bakan, gelişmekte olan ülkelerin aşı malzemelerini mümkün olan en kısa sürede almalarının çok önemli olduğunu söyledi.
Johnson, 2024 veya 2025'e kadar dünyayı aşılayan bazılarının belirlediği hedeften ziyade, "Bunu gelecek yılın sonuna kadar halletmemiz gerekiyor" diyerek daha iddialı bir hedef belirledi.
Geçtiğimiz günlerde Başkan Joe Biden'ın sorunla ilgili yeni bir istihbarat raporu sipariş etmesiyle alevlenen salgının kökenleri hakkındaki tartışmalara gelince, Johnson hala bunun bir Çin laboratuvarından sızdırılmayan vahşi hayvanlardan insanlara yayıldığı teorisine dayandığını söyledi.
"Ama," diye ekledi, "Hiçbir olasılığı dışlamayacağım."
Kendisi de geçen yıl ciddi bir COVID vakasıyla hastaneye kaldırılan Johnson, İngiltere'de pandemiyi burada erken ele aldığı için sert eleştirilerle karşılaştı.
G7 zirvesi bizzat bir mesele olacak. Grup geçen yaz ABD'de toplanmaya ayarlanmıştı, ancak COVID endişeleri toplantının iptaline yol açtı.