Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hürriyet Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın Afganistan’daki son gelişmelere ve Türkiye’nin tutumuna ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin Kabil Havalimanı'nın güvenliğini üstlenmeyle ilgili planını Taliban'ın yönetimi devralmasının ardından iptal ettiği iddiasıyla ilgili Çavuşoğlu, ‘bunun erken olduğunu ve yeni şartlar oluştuğunu’ söyledi.

Çavuşoğlu şöyle konuştu:

*“Kabil Havaalanı’nda askeri kanattayız. Sivil kanatta ise kaos var. Uçakların iniş kalkışlarında da problem oldu. Maalesef bazı kişiler de öldü. Çok üzüldük. Buradan tahliyeler yapılıyor, misyonlar tahliye ediliyor. Bir grup vatandaşımızı getirdik. Havaalanında tahliye ve diğer konularda başta ABD olmak üzere diğer ülkelerle birlikte çalışıyoruz. Önceliğimiz geri kalan vatandaşlarımızın, dönmek isteyen vatandaşlarımızın tahliyesini gerçekleştirmek. Şu anda önceliğimiz farklı. Askerlerimizle ilgili kararı Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hep beraber vereceğiz.”

*“Amerika oturuyor, Taliban ile anlaşma imzalıyor, onda sorun yok. Biz görüştüğümüz zaman sorun var. Kendi menfaatlerimiz için herkesle görüşmek lazım. Bu onları benimsediğimiz, onların yönetimini ya da ideolojisini benimsediğimiz anlamına gelmez. Çin, Rusya, İran, Taliban ile görüşüyor. Herkes pragmatik davranıyor. Bunlar normal şeyler”