Bu durum, 2020 yılı boyunca marketlerin web sitelerine gelen organik trafiği ciddi oranda artırdığı gibi alışveriş deneyimini kolaylaştıran mobil uygulama kullanımlarını da doğrudan etkiledi.

 

4. çeyrekte ziyaretçi sayısı 93 milyona yükseldi

Zeo Agency’nin 2019 ve 2020 yıllarının 4. çeyreklerini karşılaştırdığı Online Market Sektörü Dijital Pazarlama Raporuna göre, sektördeki web sitelerine gelen ziyaretçi sayısı geçen seneye göre %15,98yükseldi. 2019-2020 karşılaştırmasında oransal artış bakımından en yüksek fark %32 ile pandemi başlangıcına denk gelen 1. çeyrekte yaşansa da 4. çeyrek sektöre gelen 93,3 milyonluk ziyaretçi sayısıyla yılın en yüksek rakamına sahip oldu. 

 

Genel yıl değerlendirmesi kapsamında ise 2020’nin her çeyreğinde en çok trafik alan web sitesi A101 olurken, yıl içinde trafik payını en çok artıran site ise BİM oldu.

 

Mobil uygulama kullanıcıları artıyor

Raporda, sektördeki en popüler mobil online market uygulamaları olarak Getir, Migros Sanal Market, Migros Hemen, Cepte Şok ile Nisan ayında kullanıma sunulan A101 Kapıda uygulamaları incelendi. 4. çeyrek verileri, uygulamaların hem 2019’a göre hem de 2020 süresince popülerliklerini artırdığını, indirilme ve günlük aktif kullanıcı sayılarında ciddi artışlar yaşandığını gösteriyor.

 

2020 yılı geneline bakıldığında, her çeyrekte en çok indirilen uygulama Getirolurken, Cepte Şok indirilme sayısını en çok artıran uygulama olarak karşımıza çıkıyor.

 

Rekabet günden güne kızışırken markalar ne yapmalı?

Zeo Agency’de SEO Executive olarak görev yapan Samet Özsüleymanverileri değerlendirirken, markalar arasında rekabetin arttığına dikkat çekti. Özsüleyman;  “Online market sektöründe hacmin ve rekabetin arttığının herkes farkında. Bundan dolayı ‘rakiplerimden ayrı olarak neler yapabilirim’ sorusuna cevap verecek şekilde planların yapılması faydalı olacaktır. Bu planları sadece web siteleri için değil mobil uygulamalar için de yapmak önemli. App Store Optimization (ASO) konusunda çalışmaların yapılması ve uygulamaların bu bağlamda geliştirilmesi dönüşüm oranlarına etki edecektir” dedi.

 

Web sitelerinde SEO ve kullanıcı deneyiminin önemini vurgulayan Özsüleyman; “Ürün sayfalarında ziyaretçilerinizin daha fazla etkileşime girmelerini sağlayacak ek bileşenleri uygulamak, Mayıs 2021'den sonra önemli olacak Core Web Vitals verilerine uygun olarak sayfalarınızı geliştirmek sıralamalarınıza doğrudan etki edecektir. Daha yavaş açılan her sayfada dönüşümlerin olumsuz yönde etkilenebileceğini düşünerek her sayfa türüne özel (ürün, kategori, kampanya gibi) hız analizleri yapmak da buradaki önemli çalışmalardan biri olacaktır” dedi.


Hibya Haber Ajansı