1968'den bu yana devam eden Kıbrıs sorununa çözüm arayışları devam ediyor. BM öncülüğünde bugün gerçekleştirilecek konferansla Kıbrıs'ın federasyon mu yoksa iki devletli çözüm ile mi yoluna devam edeceği görüşülecek. 

53 yıllık Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin de katılacağı konferasn bugün Cenevre'de düznelenecek. 

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar bu kez ‘iki devletli çözüm’ talebiyle masaya oturarak taleplerini dile getirecek. Atina yönetimi ile Rumlar ise ‘federasyonda’ ısrarlı. İngiltere ise orta yol ararken bir yandan da KKTC'ye direk uçuşların başlatılması konusunda değerlendirme yapıyor.

İngiliz Sunday Express'te yer alan habere göre, İngiltere, Cenevre'de BM öncülüğünde gerçekleştirilecek olan görüşmelerde Kıbrıs Adası'nı neredeyse 60 yıldır ikiye bölen siyasi krize barışçıl çözüm bululunabileceği ve bunun da 'tarihi bir fırsat' sunabileceği belirtilmişti.

Sorunun çözümü için İngiltere'de yaşayan 300 bin Kıbrıslı Türk'e yardım edeceği de belirtilirken iki ülke arasında doğrudan uçuşların başlamasının da düşünüldüğü söylendi. 

KKTC'DE AKINCI KRİZİ

KKTC 4. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın 2016'da Crans Montana’da BM'ye verdiği gizli bir harita ile tutanakların olmadığı ortaya çıkmıştı.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın 2016'da Crans Montana’da BM'ye verilen gizli bir harita ile tutanakların hala bulanamadığını ifade etti. Tatar, Akıncı'nın kendisine yönelik "papağan" ifadesini kullandığını belirterek Cenevre’de Ankara’nın papağanı olacağını ifade ettiğini belirtti. Tatar, Akıncı'ya yönelik, "Ben de ona ‘haritayı verirken sen kimin papağanıydın?’ diye sordum. Biz bu haritayı bulamadık. Akşam tekrar bakmışlar, o meşhur haritayı bulamamışlar. Berlin zirvesiyle ilgili tutanaklar da bulunamadı” dedi.

TÜRKİYE'DEN KKTC'YE TAM DESTEK

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar 5+1 zirvesi öncesinde geldiği Ankara2da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. KKTC'ye tam destek verdiklerini belirten Erdoğan açıklamasında, “Sayın Tatar, Cenerve’de egemen eşitliğe dayalı iki devletli çözüm vizyonunu gündeme getirecek. Türkiye olarak biz de bu vizyona tam destek vereceğiz. Kıbrıs’ı çözümsüzlüğe mahkum etmek isteyen zihniyete müsamaha göstermeyeceğiz. Toplantının sonucu ne olursa olsun Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin yanında durmaya devam edeceğiz” dedi.

TATAR, TÜRKİYE'Yİ DESTEKLİYOR

Her fırsatta Türkiye ile çıkarlarının aynı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Doğu Akdeniz'deki rezervlerin adaletli bir şekilde bölge ülkelerinin faydalanabilmesi için Türkiye'yi destekeldiklerini açıklamıştı.