CHP Kadın Kolları'ndan projeyle ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:

"YaşamHak projesinin kapsama alanı genişliyor: Mali Müşavirlerle de protokoller imzalanmaya başladı.

Şiddet mağduru kadınlara “yalnız değilsiniz, biz varız” şiarı ile yola çıkan YaşamHak projesinin kapsamı genişlemeye devam ediyor. Barolar ve tabip odaları ile protokol imzalayan CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığı Mali Müşavirler Odası ile de protokol imzalamaya başladı.

5 Aralık tarihinde hayata geçen proje kapsamında bu hafta Ordu Barosu, Giresun Tabip Odası ve Ordu Mali Müşavirler Odası ile protokol imzalandı. Şiddet mağduru kadınlara ücretsiz hukuki ve psikolojik destek sunulan projede, Sosyal Güvenlik Mevzuatı, İş Kanunu ve Vergi Mevzuatı kapsamında da destek verilecek.

Proje kapsamında yazılı açıklama yayımlayan CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, “Kadınların hayatına ilişkin etki alanımızı genişletmek için projenin kapsamını genişlettik. Ücretsiz hukuki ve psikolojik desteğin yanı sıra İş Kanunu kapsamında da bilgilendireme yapacağız” dedi.

21 baro ve 13 tabib odasu protokol

YaşamHak projesi kapsamında bugüne kadar 21 baro ve 13 tabip odası ile protokol imzalandığını ifade eden Nazlıaka, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararı, çağrı merkezimize olan ihtiyacı arttırdı. 444 82 85 numaralı hattımızı arayan şiddet mağduru kadınların, istismara uğrayan çocukların ve onların ailelerinin sayısı arttı. Projemiz kapsamında, baro ve tabip odaları ile imzaladığımız protokoller sayesinde ücretsiz hukuki ve psikolojik destek hizmeti vermeye devam ediyoruz. Artık iş hukuku kapsamında da hizmet vereceğiz. Kadın dernekleri ile hemhal olarak, meslek örgütleri ile dayanışarak kadınların hayatına daha fazla dokunma hedefimizi ilmek ilmek örüyoruz.”

Yaşamhak otobüsü ile kadınlara ulaşıyoruz

Kadına yönelik şiddete dikkati çekmek ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması kararlılığı ile 81 ili, il il, ilçe ilçe dolaşma kararı aldıklarını anımsatan Nazlıaka, faaliyetlerine ilişkin şunları kaydetti:

“Geçen hafta Çorum, Afyonkarahisar, Samsun, Giresun ve Ordu’ya gittik. Gittiğimiz illerde şiddet mağduru kadınlarla buluşmaya, hayatını kaybeden kadınların da ailelerine destek ziyaretine gitmeye devam ediyoruz. Ayrıca kadın emeğinin değerli kılındığı kadın kooperatiflerinin de açılışlarını gerçekleştiriyoruz.

Yaşamhak otobüsümüz ile tedbir kararı aldırdıktan 4 gün sonra boşandığı Sezgin Zilkaya tarafından öldürülen Sibel Kaman’ın ailesine baş sağlığı ziyaretine gittik. Sibel Kaman’ın üç çocuğu ve ailesi ile görüştük. Yargı sürecinde de yanlarında olacağımızı belirttik.

Giresun’un Tirebolu ilçesinde fındık fabrikasını ziyaret ederek, emekçi kadınlarla bir araya geldik. 7 kadın girişimcinin kurduğu Tirebolu Kozbaşı Kadın Girişimci Kooperatifi’nin açılış törenini gerçekleştirdik. Tirebolu’da fındık bahçelerini ziyaret ederek kadınların taleplerine kulak verdik.

Ordu’da daha hayatının baharındayken bir cani tarafından katledilen Ceren Özdemir’in ailesine de dayanışma ziyaretine gittik.

Daha gidilecek çok ev, çalınacak çok fazla kapı var farkındayız. Bu farkındalık ile hareket ediyoruz. Kadınlara yalnız olmadıklarını ve haklarını anlatmaya devam ediyoruz. Gittiğimiz her ilde kadınlarla dayanışma içerisinde olmaya devam edeceğiz.”

Hibya Haber Ajansı