Wall Street Journal'ın haberine göre Çin, Beijing'deki son siyasal doruk buluşmasında yeni beş yıllık plan sunmuş ve bu çerçevede yapay zeka alanında yeni çalışma ve projelerin geliştirilmesini amaçlamaktadır.

Çin'deki doruk toplantısından çıkan raporda, ülkenin, laboratuvarlar kurarak yapay zeka, biyoteknoloji, yarı iletkenler ve kuantum informatiği gibi alanlarda araştırma ve eğitim programlarını teşvik edeceği açıklandı.

Öte yandan Çin, daha önceden de her türlü korsanlığa karşı dayanıklı bir kuantik bilgisayar yapmış; bu bilgisayarın da yeni kuşak bir teknoloji sayesinde elektronik mesajlar ve video çağrıları gönderme kabiliyetine sahip bulunduğu bildirilmişti. Bu teknolojide esas olarak uydu kullanımına ve kuantum informatiğine dayalıdır.

Son yıllarda yapay zekâ Çin için önemli bir konu oldu. Çin Hükümeti ZTE şirketine, ulusal teknolojilerini besleyebilecek ve her konuda ABD'ye bağımlılığı ortadan kaldıracak bir ulusal yapay zekâ yaratma işini emanet etme niyetinde. Ayrıca Huawei’de, ülkeye akıllı telefon ve bilgisayar gibi teknolojileri geliştirmede ve ilerletmede katkıda bulunmak üzere beş yıllık planın gündemine kaydedilmiş durumda.

Çin, son yıllarda bir dizi etkileyici inovasyon geliştirdi. Bunlar özellikle robotik, yapay zekâ, 5G bağlantıları gibi alanlarda gerçekleştirilmiş olup bu teknolojik ilerlemeler ülke açısından şimdiden belirli bir avantaj oluşturmaktadır.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı