ABD güçleri Afganistan'daki askeri üsleri terk etmeye devam ederken, Çin bu savaşın parçaladığı ülkede bir varlık kurmaya ve ABD ve NATO güçlerinin geri çekilmesinin bıraktığı boşluğu doldurmaya kararlı.
ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi Mayıs ayı başlarında başladı ve bu sürecin Başkan Joe Biden'ın ABD'nin en uzun savaşını sona erdireceğini ilan ettiği 11 Eylül'de tamamlanması bekleniyor.
Pekin'in Kuşak ve Yol girişiminin bir parçası olarak, Çin'in Kaşgar şehrini Pakistan'ın Gwadar limanına bağlayan bir yol inşa etme hedefiyle, Kabil'deki yetkililer, 62 milyar dolarlık devasa bir ekonomik proje, Çin-Pakistan Koridoru'nu genişleten bir dizi altyapı projesini içeriyor. . ~ için çalışmak
Bu arada Çin, Afganistan'da ABD'nin yerini alacak bir ekonomik strateji benimsiyor.
Son beş yıldır Çin, Kuşak ve Yol girişimini Afganistan'a doğru genişletmeye çalışıyor. Ancak Afganistan'daki ABD varlığıyla Kabil, Washington'u üzebilecek herhangi bir anlaşmayı kabul etmekte isteksizdi.
Şimdi, ABD güçlerinin ayrılmasıyla Çin'in girişimi memnuniyetle karşılanabilir.
Kuşak ve Yol girişimi stratejisiyle Çin, 60 ülkeyi kapsayan kara ve deniz yolu ağları aracılığıyla Asya'yı Afrika ve Avrupa'ya bağlamayı umuyor.