Çin ve Afrika arasında Küresel Kalkınma İnisiyatifi çerçevesindeki işbirliğinin güçlendirilmesine ilişkin ortak bildiri yayımlandı.

Çin-Afrika İşbirliği Forumu 2024 Zirvesi 4-6 Eylül tarihleri arasında Beijing’de yapıldı. Çin ve 53 Afrika ülkesinden devlet ve hükümet başkanları, heyet başkanları ve Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Zirve’de hazır bulundu. Zirvede Çin ve Afrika arasında Küresel Kalkınma İnisiyatifi çerçevesinde işbirliğinin güçlendirilmesine ilişkin ortak bildiri yayımlanması konusunda mutabık kalındı.

Ortak bildiride taraflar arasında BM’in küresel kalkınma işbirliğinde oynadığı eşgüdüm rolünün desteklenmesi ve küresel yönetişimde Çin ve Afrika tarafından temsil edilen "Küresel Güney” in temsilinin ve sesinin arttırılması; yoksulluğun azaltılması, gıda güvenliği, tıp ve sağlık hizmetleri, sanayileşme, iklim değişikliğiyle mücadele ve yeşil kalkınma, dijital dönemde bağlanırlık, insan kaynaklarının geliştirilmesi gibi alanlara odaklanılması; uluslararası kalkınma işbirliğine ilişkin finansman yöntemlerinin geliştirilmesine devam edilmesi, ikili ve çok taraflı işbirliğinin derinleştirilmesi, Afrika ülkelerinin kalkınmasına yarar sağlayacak daha çok işbirliği projelerinin hazırlanması konularında mutabakat sağlandığı kaydedildi.

Hibya Haber Ajansı