5. Çin-Arap Ülkeleri Fuarı, Çin’in kuzeybatısındaki Ningxia Hui Özerk Bölgesi’nin merkezi Yinchuan’da başladı. 19-22 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek fuarda, dijital ekonomi, temiz enerji, su kaynakları, modern tarım, organik gıda, sınır ötesi e-ticaret ve turizm işbirliği gibi alanları kapsayan ticari etkinlikler ve forumlar yapılması planlanıyor.

Bu yıl binden fazla Çinli ve yabancı işletmenin katıldığı fuar, Kovid-19 önlemleri nedeniyle ilk kez hem çevrimiçi hem de çevrimdışı olarak düzenleniyor. İlk kez 2013 yılında düzenlenen Çin-Arap Ülkeleri Fuarı’na bu yıl itibarıyla yaklaşık 110 ülkeden 5 binden fazla işletme katılıyor ve fuar kapsamında toplam 936 iş birliği projesi imzalanacak.

Öte yandan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 5. Çin-Arap Ülkeleri Fuarı’nın açılışına kutlama mesajı gönderdi. Xi mesajında, Çin ve Arap halkları arasındaki geleneksel dostluğun zamanla daha da sağlamlaştığına işaret etti. Son yıllarda Çin ile Arap ülkeleri arasında stratejik eşgüdüm ve eylem planlarının kenetlenmesinin sürekli güçlendirildiğini, Kuşak ve Yol inşasında yürütülen işbirliğinde verimli sonuçlar alındığını belirten Cumhurbaşkanı Xi, Çin’in Arap ülkelerinin en büyük ticaret ortağı olma konumunu muhafaza ettiğini belirtti.

Xi mesajında şu noktalara vurgu yaptı: Çin, Arap ülkeleriyle beraber, iş birliği yoluyla kalkınmayı planlamaya, barışçıl kalkınmayı ilerletmeye, karşılıklı yarara dayalı ortak kazancı gerçekleştirmeye, Kuşak ve Yol’un nitelikli inşasını hızlandırmaya, ikili stratejik ortaklık ilişkisini daha yüksek seviyelere çıkarmaya ve Çin ile Arap ülkeleri arasında yeni çağa uygun kader ortaklığını oluşturmaya hazır” ifadelerini kullandı.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı