Çin, Endonezya ve Bangladeş de dahil olmak üzere gelişmekte olan ülkelerdeki kömür projelerini destekledi ve dünyanın karbon emisyonlarını azaltmak için Paris iklim anlaşmasının hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için finansmanı sona erdirmek için ağır diplomatik baskı altında kaldı.
Xi'nin Salı günkü açıklaması, bu yılın başlarında Güney Kore ve Japonya'nın benzer hareketlerini izledi.

Xi, yıllık BM toplantısında önceden kaydedilmiş bir video konuşmasında, “Çin, yeşil ve düşük karbonlu enerjinin geliştirilmesinde diğer gelişmekte olan ülkelere desteğini artıracak ve yurtdışında yeni kömür yakıtlı enerji projeleri inşa etmeyecek” dedi.

Söz, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'ın yoksul ülkelerin daha temiz enerjiye geçmesine ve küresel ısınmanın kötüleşen etkileriyle başa çıkmasına yardımcı olmak için 2024 yılına kadar mali yardımı ikiye katlayarak 11.4 milyar dolara çıkarma planını açıklamasından saatler sonra geldi.

Xi'nin konuşması ayrıntılı olarak kısa olsa da, girişim, Ekim ayının sonunda İskoçya'nın Glasgow kentinde başlayan kilit küresel iklim görüşmeleri olan COP26'ya girerken bir miktar ivme sağlayabilir.

(Çeviri Haber-Dış Basın)