İklim değişikliği ve yeni tip koronavirüs (COVİD-19) gibi faktörler nedeniyle gıda güvenliği küresel çapta endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Gıda güvenliğini sağlamanın önemli aşamalarından biri ise tarımda mahsulleri kaliteli hale getirmekten geçiyor. Bu alandaki en yetkin ülkelerden biri olan Çin’in güney bölgesinde Hainan eyaleti “yenilikçi tohum” araştırmalarını hızlandırdı.

Coğrafi konum açısında zengin ve tropik iklime sahip olan ada eyaleti Hainan, Çin’in tohum yetiştirme sektöründe önemli bir rol oynamakta. Hainan adasının bu özelliği her kış ve ilkbahar aylarında binlerce bilim insanını tohum ıslahı ve üretimi gibi konularda çalışmaya teşvik ediyor. Hainan Yazhou Körfezi Tohum Laboratuvarı, çalışmalar kapsamında önce çıkan merkezler arasında. Mayıs ayında kurulan merkezin amaçları arasında tohum inavasyonu, tohumların güvence altına alınması ve Çin’in tohum endüstrisinin yüksek kaliteli ve yenilikçi gelişimini yürütmek yer alıyor.

VERİMSİZ ARAZİLER DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Yazhou Körfezi Tohum Laboratuvarı Müdürü Xia Mian yaptığı açıklamada “Tohum, tarımın cipsleri ve artan tarımsal üretime katkının büyük bir kısmı tohumlardan geliyor.” diye konuştu. Laboratuvarın 27 bin 500 metrekarelik bir alanı kapsadığı ve 3 bin 500’den fazla ekipmanı bünyesinde barındırdığı bilgisini veren yetkili  “Kış gibi bir mevsimde yalnızca bu yerde sorgum, mısır ve pirinç gibi bir büyüme döngüsünü tamamlayarak ekinleri başka bir hasat için ekmemizi mümkün kılabilir. Bu nedenle tohum yetiştirme süresini yarı yarıya azaltabiliriz.” ifadelerini kullandı.

Xia Mian, konuşmasının devamında tohumların ekildikten sonra yüksek veriminin güvence altına alınması gerektiğini vurguladı ve bunun için Çin’deki 100 milyon hektar tuzlu-alkali arazi gibi çıplak arazilerin bir kısmının verimli tarım arazilerine dönüştürülmesinin istendiğini dile getirdi.

Çin, bu konuda yapılan çalışmalar neticesinde 21,4 heptar tuzlu-alkali araziyi yüksek standartlı bilimsel araştırma alanlarına dönüştürdü. Beijing yönetimi “Çin halkının gıda arzının kendilerince sağlanması gerektiğinin” altını çiziyor.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı