Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, Yemen’de mevcut istikrarın korunmasının şu an en ivedi görev olduğunu söyledi.

Geng Shuang, dün BM Güvenlik Konseyi’nde Yemen sorunu için düzenlenen açık oturumda, yarım yıl süren ateşkesin Yemen’e ümit getirdiğini anımsattı.


Yemen halkı ve uluslararası toplumun ateşkesin uzatılıp kapsamlı siyasi süreç haline dönüşmesini beklediklerini aktaran Geng, maalesef bu hedefe henüz ulaşılamadığını dile getirdi.

Şu an en ivedi görevin Yemen’de mevcut istikrarın korunması olduğuna dikkat çeken Geng, Çin’in ilgili taraflara Yemen halkının çıkarlarına öncelik vererek, soğukkanlılığı koruma, temkinli hareket etme ve gerginliğin tırmanmasına yol açabilecek tek taraflı eylemde bulunmaktan ve provokatif ifadeler kullanmaktan kaçınarak, siyasi süreç için yeterli alan sağlama çağrısında bulunduğunu ifade etti.


Geng, bu kritik dönemde, Yemen’deki tüm tarafların temasları sürdürmesi gerektiğini vurguladı.

Geng Shuang, “Diyalog Yemen meselesini çözebilecek tek doğru yoldur. Çin, ilgili taraflardan masaya bir an önce dönüp, fikir ayrılıklarını diyalog yoluyla uygun şekilde çözerek, bir an önce yeni ateşkese ulaşmasını bekliyor. Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi’nin Yemen konusundaki çağrılarını destekleyen Çin, aynı zamanda Yemen durumu üzerinde etkili olan ülkelerin gerginliğin yumuşatılması, ateşkesin yeniden uygulanması ve sorunun siyasi yolla çözülmesi için yapıcı yardımlar sağlamasını teşvik ediyor.” dedi.


Geng, Yemen’deki insani krizin devam ettiğini ve BM’in insani yardım eylemi için sermaye desteğinde ciddi eksiklik olduğuna işaret etti.

Uluslararası toplumun Yemen’i unutmaması gerektiğini dile getiren Geng, Çin’in BM’nin Yemen’deki yardım programlarına yeterli sermaye garantisi sağlama çağrısında bulunduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı