Çin merkezli ticari araç markası Farizon Auto, "Homtruck" adlı "gelecek nesil akıllı kamyon" modelini kamuoyuyla paylaştı. Çin girişiminin açıkladığı verilere göre üretim ve ilk teslimat süreçleri 2024 yılının başı için planlanmakta. Aracın, içerdiği donanım sayesinde kamyon sürücülerinin çok hoşuna gideceği düşünülüyor.    

Farizon Auto'nun verileri, Homtruck'ın "yolların en gelişmiş ve en temiz ticari araçlarından biri" olacağını gösteriyor. Aracın hem etkili ve aynı zamanda hem de sürücüye ve yayaya güvenlik sunar nitelikte olması öngörülüyor. 

Farizon Auto yeni modelinin çok sayıda çekiş/motor  biçimi ile donatılacağını; bunlar arasında bir Range Extender, bir metanol-hibrid ve hatta akü değiştirme opsiyonuyla salt elektrikli motorun da bulunacağını belirtiyor. Farizon Auto CEO'su Mike Fan, CNBC'ye verdiği bir demeçte yeni kamyonun özelliklerinin Avrupalı, Koreli, Japon ve Kuzey Amerikalı müşterilerin tercihleri de dikkate alınarak belirlendiğini söyledi. 
 
Yeni kamyon, kullanıcısının kendisini, kamyon içinde de evindeymiş gibi hissetmesini sağlayacak şekilde ve bu doğrultuda her türlü ihtiyacı gözetilerek tasarlanmış. Dolayısıyla Homtruck'ın iç mekanı, kamyon sürücüsünün "iş, yaşam, bakım ve eğlence" gibi süreçlerine elverir şekilde. Nitekim aracın içinde duşlu bir banyo-tuvalet, yatak, buzdolabı, çay-kahve makinesi, mutfak ve hatta küçük bir çamaşır makinesi var. 
 
Bilişim ve bağlantısallık konularına gelince, Farizon, yeni modelinin tüm büyük veri platformlarıyla bağlantılı olabileceğine işaret ediyor. Bu suretle sürücü, optimal olarak siparişleri gerçek zamanlı alabilecek, teslimatı analiz ve takip edebilecek ve yoldayken işletme giderlerini hesap edebilecek.

Aracın donatılmış bulunduğu teknoloji sayesinde, "sensörler aracılığıyla gerçek zamanlı trafik verileri analiz edilecek ve güzergah önerileri izlenecektir". Üstelik kamyonun enerji yönetim sistemi, elektrik akımını ve yakıt kullanımını optimal bir ekonomiklik/tasarruf sağlanacak şekilde tasarlanmış olacak. Ayrıca sistem aracı, sürücünün yeni yakıt almasına/akü doldurmasına tam zamanında yetişmesine uygun rota gösterilecek şekilde yönlendirecek. 

Öte yandan üretici şirket, kamyonun belirli güzergâhlarda otonom sürüşe de geçebilmesinin mümkün olacağını öne sürüyor. Bu çerçevede, yeni markanın üretici şirketinin ait olduğu Geely Holding Group Başkanı Eric Li, Homtruck'ın karbonsuz nakliyat sistemi doğrultusunda önemli bir adım oluşturduğuna ve lojistik sektöründe yeni bir çağın kapısını açtığına işaret ediyor.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı