Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü, Çin’in Dijital Ekonomi Ortaklık Anlaşması’na (DEPA) katılımı için somut müzakere aşamasına girildiğini açıkladı.

Çin Ticaret Bakanlığı’nın internet sitesinde bugün  yer alan habere göre, ticaret bakanlığının basın sözcüsü, DEPA üyesi ülkelerin Çin’in katılımı için bir çalışma ekibini kurma kararıyla ilgili soruyu yanıtladı.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 30 Ekim 2021’de G20 Roma Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Çin'in DEPA’ya katılmak için başvuracağını duyurdu.

Ticaret Bakanlığı’nın 1 Kasım'da DEPA’ya resmen başvuruda bulunmasından beri, Çin, DEPA üyesi ülkeler Şili, Yeni Zelanda ve Singapur ile çeşitli düzeyde diyalog ve müzakere yaparak Çin’in dijital ekonomik yönetimiyle ilgili soruları yanıtladı.

Çin’in gösterdiği çaba ve samimiyeti takdirle değerlendiren DEPA üyesi ülkeler, Çin’in dijital ekonomisinin dışa açılması ve karşılıklı yarara dayalı işbirliğini ilerletme niyetini olumlu bir şekilde değerlendirip Çin’in katılımıyla ilgili bir çalışma ekibinin oluşturulması kararı aldı.

DEPA üyesi ülkelerden hükümet temsilcilerinden oluşan çalışma ekibinin başkanlığının Şili tarafından üstleneceği de bildirildi.

Çin Ticaret bakanlığı sözcüsü, ilgili çalışma ekibinin oluşumunun Çin’in DEPA’ya katılımıyla ilgili müzakerelerin kapsamlı bir şekilde ileriye getirildiği anlamına geldiğini vurguladı.

Sözcü, “Çin, dünyanın ikinci büyük dijital ekonomisidir ve dijital gelişimini hızlandırmaktadır. Çin'in DEPA'ya katılım için başvurup bu sürecini aktif olarak ilerletmesi, Çin'in yüksek standartlı uluslararası dijital kurallarla bağlantı kurma ve dijital ekonomide uluslararası işbirliğini genişletme konusundaki arzusunun yansımasıdır, aynı zamanda Çin’in yüksek seviyeli dışa açılmayı sürekli olarak ilerletmesi için önemli bir eylemdir.” dedi.

Sözcü, Çin'in DEPA'ya katılımının dijital ticaretindeki dışa açılmanın hızlandırılması ve üyeleriyle aynı kurallara ve uyumlu standartlara sahip entegre bir dijital ticaret pazarının oluşturulması, çeşitli ülkelerle yeni dijital alandaki karşılıklı yarara dayalı işbirliğinin genişletilmesine yarar sağlayacağını kaydetti.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı