Çin’in ünlü kuantum fizikçisi Pan Jianwei ve Lu Chaoyang’ın da aralarında bulunduğu araştırma ekibi, 76 fotonun tespit edildiği "Jiuzhang" adlı kuantum bilgisayarın hesaplama kapasitesinde büyük atılım kaydedildiğini açıkladı.

200 saniye!

Açıklamada, şu an 50 milyon Gaussian bozon örneklemesini (GBS) çözmek için dünyadaki en hızlı süper bilgisayarın 600 milyon yıl hesap yapması gerekirken, Jiuzhang kuantum bilgisayarının ise sadece 200 saniye içinde bu hesabı tamamlayabildiği vurgulandı.

Bu atılımla, Çin dünyada “kuantum üstünlüğüne” sahip ikinci ülke haline geldi. Bu ilerlemeye, uluslararası medya ve akademik kurumlar büyük ilgi gösterdi.

 

△Araştırma sonuçları 4 Aralık’ta Science dergisinde yayınlandı ve “en ileri test” ve “önemli bir başarı” olarak değerlendirildi.


 

Haftalık İngiliz New Scientist’in web sitesinde Jiuzhang’ın hesaplama yöntemi ve çalışma prensibi ayrıntılı olarak paylaşıldı. Sitede yer alan yoruma göre, Jiuzhang’ın başarısı, foton Bose örneklemesi uygulayarak kuantum üstünlüğü elde etmenin mümkün olduğunu gösterdi. Jiuzhang, Google’dan tamamen farklı bir donanım yolunu temsil ediyor.

 

Nature dergisinde yer alan “Çinli Fizikçiler Google’ın Kuantum Üstünlüğüne Meydan Okuyor” isimli haberde Çinli bilim insanlarının sıradan bilgisayarlarda matematik alanında neredeyse imkansız olarak kanıtlanmış lazer ışınlarını kullanarak hesaplama yaptığı kaydedildi.  

Haberde şu ifadelere yer verildi:

“Ekibin tamamladığı görevi gerçekleştirmek için, mevcut en iyi süper bilgisayar bile dünyanın yarı yaşını harcamalıdır. Jiuzhang, Google’ın geçen yıl piyasaya sürdüğü 53 süper iletken bit kuantum hesaplama prototipinin donanım yolundan farklı.”

 

Bloomberg’de yer alan haberde, bu ilerleme Çin’de kuantum teknolojisinin gelişiminde ilk kilometre taşı olarak değerlendirildi. Habere göre, kuantum hesaplama henüz emekleme aşamasında olmasına rağmen bilgisayarların işlem hızı ve kabiliyetinin temelden artırılması, bilgisayarların büyük ölçekli sistemleri simüle etmesinin sağlanması ve fizik, kimya ve diğer alanlardaki ilerlemelerin teşvik edilmesi için bir anahtar olarak görülüyor. Çinli araştırmacılar bu teknolojide öncülük etmek için Google, Amazon ve Microsoft gibi büyük Amerikan şirketleriyle rekabet ediyor.

Kaynak
Hibya Haber Ajansı