Nie Haisheng, Liu Boming ve Tang Hongbo, Dünya'dan yaklaşık 380 kilometre uzakta, 3 ay boyunca Tianhe modülünde kalacaklar.

Bu görev, Çin'in en uzun süreli insanlı uzay görevi olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda beş yıl içinde başlatılan ilk insanlı uzay görevi.

Astronotları taşıyan Shenzhou-12 kapsülü, Perşembe günü Long March 2F roketinden başarıyla ayrıldı.

Çin, son altı ayda Ay'ın yüzeyinden topladığı kaya ve toprak örneklerini Dünya'ya getirdi; sonra Mars'ın yüzeyine altı tekerlekli bir robot indirdi. Beş yıl sonra insanlı uzay görevine de başlayan Çin'in bu adımları, kapasitesine ve uzay hedefine olan güveninin arttığının bir göstergesi olarak görülüyor.

Astronotlar uzayda ne yapacak?

Takım lideri Nie Haishen ve ekibinin ilk hedefi 22,5 tonluk Tianhe modülünü piyasaya sürmek:

"Birçok beklentim var. Uzayda yeni evimizi inşa etmemiz ve burada bir dizi yeni teknolojiyi test etmemiz gerekiyor. Misyon zorlu. Üçümüzün doğrudan ve tutarlı bir operasyon yürütmek için yakın bir şekilde çalışacağına inanıyorum bu görevi tamamlayacak."

16.6 metre uzunluğunda ve 4.2 metre genişliğindeki Tianhe silindiri Nisan ayında piyasaya sürüldü. Gelecekte 70 tonluk bir merkeze dönüşecek ve içinde yaşam alanları, laboratuvarlar ve teleskoplar bulunacak olan sistemin ana bölümünü oluşturacak.

Diğer parçalar önümüzdeki birkaç yıl içinde parça parça sevk edilecektir.

ÇİN'İN UZAYDA HEDEFLERİ NELERDİR?

Çin, son birkaç yıldır uzayla ilgili yeni hedeflerini gizlemedi.

Bu kapsamda uzay çalışmalarına önemli bir fon transferi yapıldı. 2019 yılında Ay'ın uzak bölgesine insansız uzay aracı gönderen ilk ülke oldu.

Uluslararası Uzay İstasyonu projesinden çıkarılan Çin, uzayda kendi başına yeni bir istasyon kurma hedefine odaklandı.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ; Uluslararası Uzay İstasyonu projesi; Rusya, Avrupa ve Kanada ile birlikte yönetiyor. Çin ile uzayda işbirliği yapmayacağını açıkladı.

Çin ise yeni uzay istasyonunda diğer ülkelerin katılımına açık olduğunu duyurdu. Bu bağlamda öncelikle yabancı bilim adamlarının istasyona gidip bilimsel çalışmalar yapmalarına olanak sağlayacak; Daha sonra Çinli olmayan vatandaşların uzay istasyonuna seyahat etmesinin önünü açacak.

Daha önce Çin ile ileri teknolojileri paylaşan Rusya, gelecekte kozmonotlarını Çin'in uzay üssüne gönderebileceği mesajını da verdi.

Çin'in insanlı uzay uçuşu projesinin sözcüsü Ji Qiming, Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında Rusya ile bu tür bir işbirliğine açık olduklarını duyurdu:

"Yakın gelecekte Çin'in uzay istasyonu tamamlandığında, Çinli ve yabancı astronotların burada seyahat edip birlikte çalıştığını göreceğimize inanıyoruz."dedi.