Çinli bilim insanları, tespit edilen 113 fotonla “Jiuzhang 2.0” adlı bir kuantum bilgisayar prototipi kurdu ve kuantum hesaplama hızlandırmada büyük atılım gerçekleştirdi. Çalışmada, klasik bir simülasyon algoritması olan Gauss bozon örneklemesi (GBS), bazı iyi tanımlanmış görevleri çözmede kuantum hesaplama hızını göstermenin oldukça verimli bir yolunu sağlamak için kullanıldı.

Tespit edilen 113 fotonla “Jiuzhang 2.0”, dünyanın en hızlı mevcut süper bilgisayarından septilyon kat daha hızlı büyük ölçekli GBS uygulayabilir ve önceki sürümü Jiuzhang’dan 10 milyar kat daha hızlı. Özetle, en hızlı süper bilgisayarın Jiuzhang 2.0’ın sadece bir milisaniyede çözebileceği bir sorunu çözmesi yaklaşık 30 trilyon yıl alacak.

Ünlü Çinli kuantum fizikçisi Pan Jianwei tarafından yönetilen çalışma, Physical Review Letters dergisinde çevrimiçi yayınlandı.

Uyarılmış radyasyon emisyonu (LASER) ile ışık amplifikasyonu konseptinden ilham alan ekip, ölçeklenebilir GBS için yüksek parlaklık ve aynı anda neredeyse birliğe yakın saflık ve verimlilik ile uyarılmış bir sıkıştırılmış ışık kaynağı geliştirdi.

Aralık 2020’de araştırmacılar, 76’ya kadar fotonun tespit edildiği kuantum bilgisayar prototipi Jiuzhang’ı kurarak kuantum hesaplama avantajı elde ettiler. Kuantum bilgi işlem sistemi, büyük ölçekli GBS’yi dünyanın en hızlı mevcut süper bilgisayarından 100 trilyon kat daha hızlı uygulayabilir.

Çin Bilim ve Teknolojisi Üniversitesi profesörlerinden araştırma ekibi üyesi Lu Chaoyang, “Jiuzhang ile karşılaştırıldığında, kuantum ışık kaynağının performansını ve toplama verimliliğini büyük ölçüde geliştirdik, tespit edilen fotonların sayısını artırdık ve GBS kuantum bilgisayarının faz programlanabilirliğini gösterdik” dedi. Ekibe göre, Jiuzhang 2.0’ın süper bilgi işlem kapasitesi, grafik teorisi, makine öğrenimi ve kuantum kimyası gibi alanlarda uygulama potansiyeline sahip.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı