Arap basınında çıkan habere göre, hepatit bu tanıma uyuyor çünkü dünya çapında enfekte kişilerin yüzde 95'i enfeksiyonlarından habersiz ve çoğu durumda insanlar asemptomatik. Yine de, dünyanın yedinci önde gelen ölüm nedeni olmaya devam ediyor.
Hastalık, Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilen ve ölümcül olabilen bir karaciğer iltihabıdır. Virüsün A, B, C, D ve E tipleri olarak adlandırılan beş ana türü vardır.
Hepsi karaciğer hastalığına neden olurken, bu beş suş, bulaşma yolları, hastalığın şiddeti, coğrafi dağılım ve önleme yöntemleri dahil olmak üzere önemli şekillerde farklılık gösterir.
Özellikle B ve C tipleri kronik hastalığa neden olur ve birlikte karaciğer sirozu (karaciğer skarlaşması) ve karaciğer kanserinin en yaygın nedenidir. Dünya çapında tahmini 325 milyon insan hep-B veya C ile yaşıyor ve birçoğu için test ve tedavi mevcut değil.
2015 yılında viral hepatit, dünya çapında, çoğunlukla hep-B enfeksiyonundan olmak üzere, insan immün yetmezlik virüsünden (HIV) kaynaklanan küresel ölüm sayısından daha yüksek olan 1.34 milyon ölüme neden oldu.
Bazı hepatit türleri aşılama yoluyla önlenebilir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, "düşük ve orta gelirli ülkelerde aşılama, teşhis testleri, ilaçlar ve eğitim kampanyaları yoluyla 2030 yılına kadar tahmini 4,5 milyon erken ölüm önlenebilir."
28 Temmuz Dünya Hepatit Günü. Hep-B virüsünü keşfeden ve bir teşhis testi ve aşısı geliştiren Nobel ödüllü bilim insanı Dr. John, Baruch Blumberg'in doğum gününe denk gelmesi için seçildi.
COVID-19 aşılama çabaları hızla devam ederken ve gelişmiş dünyanın birçok yerinde pandemi azalmaya başlarken, viral hepatite karşı mücadele Suudi Arabistan'ın halk sağlığı gündeminde bir kez daha üst sıralarda yer alıyor.
2016 yılında, DSÖ Küresel Sağlık Sektörü Stratejisi, 2030 yılına kadar bir halk sağlığı sorunu olarak viral hepatiti ortadan kaldırmak için bir yol haritası yayınladı.
Plan, 2015 yılında hepatit B ile yaşayan 257 milyon, hepatit C ile yaşayan 71 milyon ve HIV ile yaşayan 36,7 milyona kıyasla, on yılın sonunda enfeksiyonlarda yüzde 90 ve ölümlerde yüzde 65 azalma gerektiriyordu.
Aba Alkhail, "Suudi Arabistan COVID-19'un kontrolünü ele geçirirken, ülkemizin viral hepatit B ve C'yi 2030 yılına kadar ortadan kaldırma hedefine ulaşmak için viral hepatit B ve C'yi tamamen ortadan kaldırmaya yönelik girişim ve kampanyaları yeniden gözden geçirmenin zamanı geldi." dedi. bahsi geçen.
Hepatit B, enfekte bir kişinin kanı, meni ve diğer vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılır, ancak aşı yoluyla önlenebilir.
Hepatit C de kan yoluyla bulaşır, ancak şiddeti değişir, bazı durumlarda sadece birkaç ay sürer, diğer zamanlarda ise ömür boyu süren bir hastalık haline gelir. Karaciğer kanserinin önemli bir nedenidir ve hastalar sıklıkla karaciğer nakli gerektirir. Şu anda aşı bulunmamaktadır.
1980'lerde Suudi Arabistan, dünyadaki en yüksek hep-B enfeksiyon oranlarından birine sahipti ve nüfusun tahmini yüzde 8,3'ü enfekte oldu.
Daha sonra 1989'da Krallık, ilk aşının ABD'de onaylanmasından sekiz yıl sonra, hep-B aşı programını Orta Doğu'da başlatan ilk ülke oldu. 1990'a gelindiğinde, aşı tüm bebekler için doğumdan itibaren mevcuttu ve çocuklar okula başladıklarında rutin olarak aşılandılar.
Suudi Gastroenteroloji Dergisi'ne göre Suudi Arabistan'da çocukların ve bebeklerin aşılanması enfeksiyon oranında sadece yüzde 1,3'e kadar kayda değer bir azalma ile ilişkilendirildi, hepatit Krallık'ta, özellikle yüksek düzeyde olanlar arasında önemli bir halk sağlığı riski olmaya devam ediyor. seviyeler. tansiyon. yapmak. - HIV, uyuşturucu bağımlıları ve kan nakli olanlar dahil olmak üzere risk grupları.
2007 yılında, Suudi Sağlık Bakanlığı, sadece o yıl teşhis edilen yaklaşık 9.000 yeni vaka ile hepatiti ülkedeki en yaygın rapor edilebilir viral hastalık olarak listeledi. Bunların yüzde 52'sinde hepatit B, yüzde 32 hepatit C ve yüzde 16 hepatit A vardı.
Suudi Arabistan'da hepatit B ve C, en yaygın birincil karaciğer kanseri türü olan hepatosellüler karsinomun ve karaciğer nakli gerektiren hastalıkların ana nedeni olmaya devam etmektedir.