İngiliz uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre, daha önce Covid-19 sebebi ile hastaneye başvuran 121 hastadan 16'sının taburcu olduktan yaklaşık iki ay sonra işitme sorunları yaşadığı tespit edildi. Araştırmalar sonucunda; Covid-19'un ani ve kalıcı işitme kaybına neden olabileceği ve bu kaybın önüne geçmek için erken teşhis ve acil tedavi gerektiği ifade edildi. 


"COVID-19 HÜCRELERİ ÖLDÜRÜYOR"

Yapılan araştırma üzerine açıklamalarda bulunan KBB Uzmanı Op. Dr. Hünkar Batıkhan, Covid-19'a yakalanan kişilerde işitme kaybı görülebilme olasılığının olduğunu savunarak, "Covid-19 virüsünün en belirgin özelliği koku ve tat duyularında kayıptır. Bu kayıplar, virüsün bir takım hücre ölümlerine yol açmasıyla meydana gelmektedir. Bu hücre ölümlerinin, kulak da dahil vücuttaki tüm organlarda görülebilmesi mümkündür. Eğer virüs iç kulak hücrelerine ulaşıp, oradaki hücrelerin ölümüne sebep olursa, bunun sonucunda hastada bir işitme kaybı gerçekleşebilir ve oluşan bu hasar hastalık sonrasında kalıcı bir hale gelebilir. Hastalarda komple işitme kaybı olabileceği gibi tek taraflı işitme kaybı sorunu da yaşanabilir" dedi. 

HASTALIK SONRASI KONTROL ÖNEMLİ

Covid-19 hastalığını atlatan hastalarda işitme kaybı yaşanmasının önüne geçmek için hastalığı atlatan kişilere bir KBB uzmanına kontrole gitmeyi öneren Op. Dr. Batıkhan, "Yapılan araştırmaların da gösterdiği gibi hastalığı atlatan kişilerde bir süre sonra işitmede sorunlar görülebilme olasılığı var. İç kulak problemlerinin tedavisindeki püf nokta erken teşhistir. Bu sebeple Covid-19 tedavisi biten hastaların testleri negatife döndükten sonra bir KBB uzmanına görünmesini tavsiye ediyoruz" ifadelerine yer verdi.


Hibya Haber Ajansı