Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Balkanlarda iki dost ülke olan Bosna-Hersek ve Karadağ'ı ziyaret etmek üzere birazdan bölgeye hareket ediyoruz.

Ziyaretinin ilk bölümünde bugün Saraybosna'da Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri ile bir araya geleceğim.

Bildiğiniz üzere Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin değerli üyeleri 16 Mart'ta resmi temaslar için Türkiye'yi ziyaret etmişlerdi. Kendilerine ayrıca 17 - 20 Haziran'da Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Zirvesi ile Antalya Diploması Forumu münasebeti ile misafir etmiştik böylelikle bu yıl içinde 3. kez bir araya gelmiş oluyoruz.

Bosna Hersek malum çok kültürlü yapısı ile güvenlik istikrar ve kalkınmasına büyük önem verdiğimiz Balkan coğrafyasının kilit bir ülkesidir.

Dost ve kardeş Bosna Hersek ile çok yakın tarihi kültürel ve beşeri bağlarımız mevcuttur. İşte bu temel üzerinde iki ülkenin ortak iradesi ile bu iradeye inşa ettiğimiz mükemmel ilişkilerimiz ve geniş bir alana yayılan çok verimli bir işbirliğimiz mevcut.  Ziyaretimizde işbirliğimizi daha da ilerletmek için birlikte atabileceğimiz adımları da görüşme fırsatını bulacağız.

Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin geliştirilmesi imkânlarını gözden geçirerek başta altyapı ve yatırım alanlarında olmak üzere mevcut ortak projelerde ki son durumu değerlendireceğiz.

28 Ağustos cumartesi günü Karadağ'a geçeceğiz dost ve müttefik Karadağ ilk resmi ziyaretini gerçekleştirecek olmaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum.

Cumhurbaşkanı Meclis Başkanı ve Başbakanlarla görüşmelerde bulunacak bu görüşmelerde ikili ilişki anı sıra bölgesel ve uluslararası gündemi meşgul eden güncel meseleleri ele alacağız. Özellikle covid-19 salgını sonrası ekonomi ticaret ve yatırım alanlarında işbirliğimizin ilerletilmesi konusunu muhataplarıyla istişare edeceğiz.

Bosna Hersek ve Karadağ ile ilişkilerimizin Balkanlar'ın istikrarına kayda değer katkı yaptığına inanıyorum.

Ayrıca Suzi şehrinde Sultan Fatih döneminde inşa ettirilmiş ve TİKA tarafından restore edilen Nizam Camii ile buradaki Osmanlı Şehitliğini de ziyaret edeceğiz.

Kabil'de gerçekleştirilen o felaketi milletçe kınıyoruz.

72 kişinin şu ana kadar belirlenen insanın öldüğü bize gelen bilgilerde.

Önceliğimiz vatandaşlarımızın tahliyesidir. Dönmek isteyen vatandaşlarımız için gerekli planlamaları yaptık.

Afganistan'da görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri Personelimizin tahliyesi de devam ediyor.

20 yıldır Türkiye gerek Devleti ile gerek sivil yatırımcıları ile işadamları ile hep Afganistan'da yer almıştır. Altyapı üstyapı bütün bu çalışmalarda da gerekli olan adımları atmıştır. Bu karar doğrultusunda da biz tahliyeleri en kısa zamanda ve en hızlı şekilde tamamlayacağız.

Soru-Taliban'la temas devam ediyor mu.? Türkiye'nin Afganistan konusunda bundan sonraki yol haritası ne olacak.? Türkiye kamuoyunda  Taliban'la temas edilmesi noktasında size yöneltilen eleştiriler de var temas edilmemeli görüşülmeli şeklinde bu konudaki değerlendirmeniz nedir.?

Biz şu anda biliyorsunuz büyükelçiliğimizi Kabil havaalanının içerisindeki askeri bölüme taşıdık ve bizim büyükelçiliğimiz oradaki askeri bölümde bu tür faaliyetlerini sürdürüyor. Taliban ile ilgili olarak ilk görüşme üç buçuk saat süren bir görüşmeyi büyükelçiliğimiz nezaretinde oldu.

Tabii kimlerin nasıl ne tür noktada eleştiriler yaptığını bilemem herkesin eleştiri hakkı mahfuzdur. İstediği eleştiriyi yapabilir bizimde kiminle nerede ne zaman ne gibi görüşmeler yapacağımız için kimseden izin almak gibi bir lüksümüz de yoktur.

Soru- Merkel birlikte çalışmalıyız vurgusu yaptı, ne düşünüyorsunuz.?

Şansölye ile sık sık görüşüyoruz fakat bazı konularda çok geç kaldıkları da ortada. Türkiye ile çalışma kararı çok geç alınmış bir karar.

Herkes Afganistan'ı terk ederken biz Afganistan'ı terk etmedik.

Afganistan'da Kabil havaalanında kaldık oradaki süreci de en ideal şekilde sürdürdük.

Türkiye'nin içindeki bazı mahfiller var ki bunları hep söylüyorum yalan terörü bunlar. Yalan terörü eleştiriyorlar. Nedir söyledikleri Türkiye'de şu anda bir buçuk milyon Afgan göçü olduğunu söylüyorlar.

Türkiye'nin içindeki bazı mahfiller var ki bunları hep söylüyorum yalan terörü bunlar. Yalan terörü eleştiriyorlar. Nedir söyledikleri Türkiye'de şu anda bir buçuk milyon Afgan göçü olduğunu söylüyorlar.

Şu anda İçişleri Bakanlığımızın kayıtlarında kayıtlı kayıtsız mevcut göçmen sayısı Afganistan'dan arkadaşlar 300 bindir.

Bay Kemal onun izinde gidenler bunu bir buçuk milyon gibi açıklıyorlar adamların işi gücü yalan.

Göç olayında da çok hassasız biliyorsunuz. İran sınırından Irak sınırına Suriye sınırına kadar neredeyse her yeri şu an itibarıyla duvarlarla örüyoruz. Artık az bir miktarda görünmeyen bölge kaldı oraları da yaptıktan sonra zaten ciddi manada sınırlarımızı bu tür duvarlarla örmüş olacağız.

Soru- 31 Ağustos Afganistan için kritik bir tarih 1 Eylül'den sonra Türkiye'nin oradaki tutumu nasıl olacak özellikle uçuş seferleri de askıya alınmıştı, sonrasını değerlendirir misiniz.?

Örneğin şu anda Türk Hava Yolları bizim sivil asker neyse nereden gidip alıyor.

Biz devlet olarak da olması gereken neyse yapıyoruz.

Az önce işte gelen soru da neydi Taliban'la görüşme yapacak mısınız? Ne gerekiyorsa yaparız şu anda bir defa; Taliban havalimanının işletilmesi noktasında teklifleri var, güvenliği biz sağlayalım ama işletmeyi siz yapın bizim bu konuda  henüz verilmiş bir kararımız yok.

Yönetimin belirgin hale gelmesinden sonra kararımızı vereceğimiz. Şuan en önemli nokta askerimizin tahliyesidir.

Tarifeli uçuşların başlaması konusunda şuan bir karar yok, sükunet hakim olduğu zaman gerekli kararı vereceğiz.

Soru- Geçtiğimiz günlerde İngiltere Savunma Bakanlığı mülteciler konusunda bir açıklama yaptı, sonrasında bu açıklama BBC Türkçe tarafından özür dilendi, muhalefetten bu yönde bir şey bekliyor musunuz.?

Arkadaşlar öncelikle şunu sormam lazım. Siz yani bu muhalefetin bu tür yalanlarda bu tür iftiralarda hiçbir zaman şöyle bir geri dönüş yaparak özür dilediğini duydunuz mu? Bunların karakterinde bir defa böyle bir şey yok her şeyleri yalan.

Merkez Bankası ile ilgili ciddi yalanlar uydurdular şu anda döviz rezervi Merkez Bankası'nı bakın nerelere çıktı.

Peki bunların bir özür dilemesi söz konusu mu?

Merkez Bankası'nın da döviz rezervi İnşallah 115 milyar dolarları bulacak onlar da böyle bir şey yok hayatları yalan.

Yangın sel felaketleri oldu bu iktidar bu devlet sel felaketinden tut yangın felaketinden bütün buralarda dünyanın hiçbir yerinde icra edilmemiş operasyonlar icra etti! Arkadaşlar lehte açıklamalarını duydunuz mu.? Tam aksine AFAD'ın yardım toplamasına bile karışı çıktılar.

Bunlar kepaze bir takım, ama biz yolumuza devam ediyoruz.

Yardımını yapmak isteyenler AFAD'a yapabilirler, AFAD'a devletin desteği yok mu.? Var tabi onunla zaten yürüyor."

Hibya Haber Ajansı