Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Osmanlı'da ilk yıllarından itibaren tersaneciliği geliştirmiş Avrupa ordularında henüz yokken Topçu Ocağı kurulmuş baruthane, Tophane-i amire, tersane gibi kurumları faaliyete geçirmiştir.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Gazi Mustafa Kemal'in liderliğinde başlatılan kalkınma hamlesi savunma sanayimi özel bir yere sahiptir.

Vecihi Hürkuş Nuri Demirağ Şakir Zümre Nuri Killigil gibi müteşebbislerin çabalarının iç ve dış engellemeler sebebiyle akamete uğradığını  görüyoruz.

Sonuçta savunma sanayimiz neredeyse tamamen dışa bağımlı hale getirilmiştir.

ASELSAN,  TUSAŞ,  HAVELSAN ve ROKETSAN bu ihtiyacın sonucudur.

Hükümete geldiğimizde her alanda olduğu gibi savunma sanayinde de artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak dedik. Biz adımları atmaya başladık. Kendi kendine yeten yerli ve milli sistemleri ile dostlarına da elini uzatan tam bağımsız savunma sanayi kurmak için tüm imkanları seferber ettik.

2004 yılı mayıs toplantısı dışarıdan hazır alımların terk edilmesinin yapılandırılması konusunda adeta bir dönüm noktası olmuştur.

20 yıl önce sadece 62 olan savunma projesi sayısı bu yıl 750'yi geçti.

Faaliyet gösteren firmalarımızın sayısı da 56'dan 1500'e çıkmıştır.

Kendi savaş gemisini yapan on ülkeden birisiyiz. İHA ve SİHA üretiminde ise ilk üç ülke arasındayız.

Şöyle dönüp baktığımızda neler görüyoruz.

Hükümete geldiğimizde her alanda olduğu gibi savunma sanayinde de “artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” dedik ve adımlarını atmaya başladık.

Şimdilik HİSAR'ları yaptık, yakında SİPER'i ve daha ötesini de tamamlayacağız.

Milli Muharip Uçağımızı inşallah 2023 yılında hangardan çıkarıp bütün dünyaya göstereceğiz.

İnsansız hava aracı istedik vermediler biz yaptık. Mühimmat istedik vermediler onu da biz yaptık. Hava savunma sistemi istedik onu da vermediler biz yaptık.

İHA'larda kullandığımız kamera merceklerini vermediler onu da biz yaptık.

Yüksek teknoloji gerektiren sistemleri birer birer hayata geçiriyoruz.

Eğitim uçağımız HÜRKUŞ'un teslimatları sürerken ülkemizin ilk jet motorlu uçağı HÜRJET eğitim uçağımızın üretimi de devam ediyor.

Şimdi sıra ülkemizin en önemli savunma sanayi projelerinden biri olan Milli Muharip uçağımızın açılışını yapmak üzere bir araya geldiğimiz Mühendislik Merkezi Milli Muharip Uçak Projemizin kalbi olacaktır. Projede görev alacak 2300 mühendisimiz çalışmalarını son teknolojik sistemleriyle donatılan bu merkezde yürütecekler.

Muharip uçağımızı 2023 yılında hangardan çıkarıp dünyaya göstereceğiz.

2025 yılında ilk uçuşunu yapacak  milli muharebe uçağımız 2029 yılında hava kuvvetlerimizin vurucu gücü olarak yerini alacaktır.

Bu uçağımızı alt sistemlerinin üretimi sağalacak olan tesisimizin de bu gün açılışını sağlıyoruz.

Hava araçlarımızın bakım ve onarımını yapacak merkezi de bu gün  hizmete açıyoruz.

Sektörün önemli bir ihtiyacını giderecek açılışını yaptığımız tesislerle buralarda görev alacak mühendislerimiz bir anlamda havacılık ve uzay alanında geleceğimize yaptığımız büyük yatırımların ispatıdır.

Bugün açılışını yapacağımız ve 700'den fazla mühendisimizin görev yapacağız Uzay Sistemleri Mühendislik Merkezimiz ülkemizin uzay yolculuğunda çok önemli katkı sağlayacaktır.

Ankara'yı savuna sanayimizin merkezi haline getiriyoruz. İlk  Savunma Sanayi İhtisas Organize Merkezimizi kurduk. Yatırımcıları gerekli ilgiyi gösterdi. Arsa tahsislerinin nerdeyse tamamı doldu yatırımlarda başladı. Yatırımı tamamlanmış 18 tesis yatırımı devam 57 tesis bulunuyor. Yatırımı tamamlanmış bu gün 16 tesisi ile Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Binasını açıyoruz.

Teknoloji geliştirme merkezimiz bölgedeki üniversitemizle ilgili destekler sağlanacaktır.

Savunma sanayini her zaman siyaset üstü gördük.

Arifiye'deki Tank Palet Fabrikası hakkında söylenen yalanları yüzlerine vurmaktan bıktık. Yine  bir milli savunma sanayi şirketimizin yabancı ülkelere satıldı yalanını dolaşıma soktular.

Biz ülkemize ve milletimize hizmet etmekten asla yorulmayacağım ama siz bir gün mutlaka yalanlarınızda boğulacaksınız.

Savunma sanayinde artık daha planlı daha sistematik ve orta uzun vadeli hareket edeceğimiz bir döneme giriyoruz.

Gençlerimiz ne için çalışıyorlar bu ülke savunma sanayinde erişilemez hale gelsin diye.

Kurumlar arasındaki işbirliği uyumu geliştirerek hedeflerimize en kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum.

Açılışını yaptığımız 700 milyon TL geçen tesislerimiz de 5000 personelimizle yürütülecek projeler ile savunma sanayimizin gücüne güç katacaktır."

 


Hibya Haber Ajansı