Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ilk koronavirüs aşısı TURKOVAC’ın üretim tesisine canlı bağlantı yaptı.

Bağlantı sırasında ilk açıklamayı Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca yaptı.

Koca, üretim merkezlerinde 50 yıl sonra Türkiye'nin hücreden başlayarak Türk bilim insanları tarafından yüzde 100 yerli bir aşıyı geliştirdiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

''Aynı zamanda 24 yıl aradan sonra yerli aşımız üretilmiş oluyor. Böylece Covid-19 aşısı üreten bugün itibariyle 9 ülkeden biri olduk. Şu an dolum tesislerinin olduğu alandayız ve son dolum etiketleme ve ambalajlama olan noktadayız. Ben şöyle etiketiyle göstermek istiyorum. Dolum tesislerinde dolumu etiketlenmesi ve ambalajlanması burada yapılıyor üretim başlamış oldu.''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise dünyayı 2 yıldır kasıp kavuran koronavirüs salgınına karşı bilinen en etkili tedbir olan aşının Türkiye'de üretilebilir hale gelmesinin fevkalade önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Üstelik bu aşının tamamen kendi bilim insanlarımız ve araştırmacılarımız tarafından geliştirilmiş patenti bize ait olan bir ürün olması çok daha anlamlıdır. Bazı vatandaşlarımızın aşı olmak için tüm riskleri göze alarak kendi ürünümüzü beklediğini biliyorum. Bu vatandaşlarımızı en kısa sürede randevularını alarak Türkovac aşısını yaptırmaya davet ediyorum. Biz bazıları gibi aşı ve ilaç hadsizliği yapan bir ülke değiliz. Salgın dönemi maske başta olmak üzere elimizdeki tıbbi malzemeleri dünyada 160 ülke ve 12 uluslararası kuruluşlar paylaştık. Diğer yerlerden aldığımız aşılardan bir kısmını da acil ihtiyaç duyan kimi dost ülkelere gönderiyoruz. Turkovac'ın üretimi ile birlikte bu aşımızı da tüm insanlıkla paylaşmaktan memnuniyet duyacağız. Bir kez daha aşımızın geliştirilmesinde ve üretiminde emeği geçenleri tebrik ediyorum. Turkovac kaşımızın ülkemize milletimize ve tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum.''

Erdoğan'ın vatandaşların hastanelerde Turkovac'ı ne zaman olacağı yönündeki sorusuna Sağlık Bakanı Koca şu yanıtı verdi:

"Gelecek haftadan yani bir hafta on gün içerisinde bu tetkiklerin biteceğini ümit ediyoruz. Gelecek haftadan itibaren, gelecek hafta sonundan itibaren başta şehir hastanelerimiz olmak üzere yaygın kullanıma geçmiş olacağız."

Erdoğan: Hocalarımız aşıların etkinliği konusunda ne diyorlar?

Ateş Kara: Hastaneye yatan yoğun bakıma yatan oksijen alması gereken veya yoğun bakımda daha ağır tedavi olması gereken hiç hastamız olmadı.

Erdoğan: Hıfzıssıhha projemiz ne aşamada?

Bakan Koca: İlgili çalışmalar 10 gün kadar önce ihale süreci başladı. Teklifler alındı. Gelecek hafta ihalenin sonuçlanacağını ümit ediyoruz. Ankara'da havaalanına yakın yerde 50000 metrekare kapalı alanlı ve gelecek yıl bitirilmek üzere ihale süreci başlamış oldu. Hem mRNA Aşı hem inaktif Aşı hem Nazal Aşı hem aşısı hem de Adenovirüs Aşısı olmak üzere ileri teknolojilerinin bir arada olduğu dünyanın en büyük kapasiteli aşı Ar-Ge ve üretim merkezi olacak.

Aykut Özdarendeli : Bu konuda çok ciddi bir devlet iradesinin arkamızda olduğunu ve bu şekilde de acil kullanım onayına kadar geçen sürecin çok zahmetli de olsa başarıya ulaştığı için bir kez daha herkese teşekkür etmek istiyorum.

Erhan Akdoğan : ( TÜSAP )Biz biyoteknolojik aşı, ilaç, cihaz ve tanı kiti üretiminde önümüzdeki günlerde de zaten izin destekleri ile beraber oluşturmuş olduğumuz bu ekosistemi genişleterek katma değeri yüksek ürünler geliştirerek öncelikle ülkemize ve tüm dünyanın tüm insanlığın katkısına kullanımına sunmayı hedefliyoruz.

Hibya Haber Ajansı