Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, 1.5 yıl sonra ilk kez bugün yüz yüze görüşme gerçekleştirecek. Saat 13.00'te Soçi kentinde gerçekleştirilecek görüşmede; Türkiye-Rusya ikili ilişkilerinin yanı sıra Suriye, Libya ve Afganistan’daki gelişmelerin ele alınması bekleniyor. Siyaset olarak ana gündem, Suriye'nin İdlib kentinde yaşanan gelişmeler olacaktır. Ayrıca yeni bir S-400 batarya siparişi ile ilgili gelişmeler piyasaları etkileyebilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden, en son Haziran ayında gerçekleşen NATO zirvesinde bir araya gelmiş ve 45 dakikalık bir görüşme gerçekleştirmişti. Geçen hafta ABD’de gerçekleşen BM Zirvesi’nde ikili arasında bir görüşme gerçekleşmemesi hayal kırıklığı yaratmıştı. Fakat, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ekim sonunda gerçekleşecek G-20 Liderler Zirvesinde ABD Başkanı Biden ile baş başa görüşeceği bildirildi. Görüşmede ikili meseleler dışında S-400 ve F-35 konusunun gündeme gelmesi, Afganistan'daki son durumun ele alınması bekleniyor. ABD Başkanı Biden ile görüşmesinin Türkiye takvimine eklenmesi ile bugünkü Putin görüşmesinin daha önemli bir hale geldiğini söyleyebiliriz.

 

Dolar/TL’de 8.89 üzerinde volatilite artışı yaşanabilir. Dolar endeksi Kasım 2020’den bu yana en yüksek seviyesine, 10 yıllık ABD tahvilleri 4 gün üst üste yükselerek Haziran ayından bu yana en yükseğine ve faiz artırımı beklentisinin yaklaştığını fiyatlayan 2 yıllık ABD tahvilleri 18 ayın zirvesine ulaştı. Dolar tüm dünyada olduğu gibi TL’ye karşı da güç kazandı ve 8.89 direncimiz zorlandı. 8.865-8.890 aralığı sıkışmanın yönünü belirlemede etkili olacaktır. 8.865’in aşağı kırılması günlük olarak volatiliteyi düşürür, 8.89’nun kırılması ise 8.97’ye yönelimi getirir.

 

Dolar bazında dipteyiz, ama dipten gelen alımlar zayıf.  Dolar bazında 2021 yılının en düşük seviyesi olan 155 doları test ediyoruz. Fakat dolar bazında dip seviyelerden gelen alımlar seans içi TL bazlı direnç noktalarını kırmak noktasında dahi yetersiz kalıyor. Seans içi düşen kanal direncimiz bugün 1390’dan geriliyor. Alçalan dirençlerin getireceği baskının bugün biraz daha artması 1375 desteğinin kırılmasına ya da dolar bazlı dip noktadan gelecek alımlar 1390 direncinin kırılmasına neden olabilir. 1355 ikincil desteğimiz, 1408 ikincil direncimizdir.

 

Ekim vadeli BIST30 kontratı. Düşen kanal direnci ile birlikte seans içi ortalamaların gerilemesi satış baskısını artırmaya devam etti. Dipte trend aleyhine bir negatif uyuşmazlık dikkat çekmeye başladı. Bu uyuşmazlık sonrasında düşen trendin kırılması için önce 1502 ortalaması ve ardından 1515 düşen kanal direncini kırması gerekecek, 1484 desteği kırılması durumunda negatif uyuşmazlık sona erer, 1456’ya doğru geri çekilme yaşanabilir.

 

Ekim vadeli Dolar/TL.  Dün, “8.96 desteğinin korunmasını ve yeniden 9.00 üzerine bir yönelim yaşamasını bekleyebiliriz” demiştik. 9.00 yeniden destek konumunu aldı ve 9.05 zorlanmaya başlandı. Yardımcı indikatörlerin de güçlenmesi sonucunda 9.05 zirvesinin kırılması, 9.25’e doğru yükselişin devamına neden olabilir. 

Kaynak Unlu&Co
Hibya Haber Ajansı