Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Mevcut aşıların delta varyantı üzerindeki etkinliği ve olumlu makro veriler öncülüğünde rekor seviyeler test edildi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, mevcut aşılamaların delta varyantı üzerinde etkili olabileceğine yönelik açıklamalar ve olumlu gelen makro verilerin desteğinde zirve seviyeleri test ettikten sonra ılımlı seyirle kapandı. Makro veriler cephesinde, Haziran ayı Conference Board tüketici güveni verisinin aylık bazda 7,3 puan artışla 127,30 ile Mart 2020’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Öte yandan, S&P CoreLogic Case-Shiller endeksi Nisan'da yıllık olarak %14,6 arttı. Bu artış son 33 yılın en hızlı yıllık artışı olarak kaydedildi. Güçlü kalan risk algısının desteğinde ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,47’li seviyelerde dengelenirken, VIX endeksinin de 16 seviyesine ılımlı yönelim gösterdiğini takip ettik. Endeksler tarafında, tahvil faizlerindeki sakin görünümün desteğinde Nasdaq endeksi %0,19 yükselişle 14.528,30 ile rekor seviyeden kapanırken; S&P 500 endeksi gün içinde yeni zirve seviyesini test ettikten sonra, %0,03 değer kazancıyla 4.291,80 seviyesine ulaşarak yükseliş eğilimini üçüncü güne taşıdı. Dow Jones endeksi de %0,03 artışla 34.292,29 seviyesinden kapandı. Sektörler cephesinde, konut fiyatları verisi sonrası gayrimenkul temalı hisselerde alımların öne çıktığını izledik.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında da genel olarak alıcılı seyir görülüyor. Ancak Çin’den gelen PMI verileri ve büyük ihracat eyaleti Guangdong'da vaka sayılarının yeniden artışa geçmesiyle ticari faaliyetin yavaşlaması nedeniyle Çin ve Hong Kong piyasalarında hafif dalgalı seyir hakim. İmalat PMI verisi Haziran ayında aylık bazda 0,1 puan düşüşle 50,9 seviyesinde beklentilere paralel gerçekleşti. Ancak hizmet verisi 1,7 puan düşüşle 53,5 seviyesinde beklentinin altında görünüm sergiledi. ABD vadeliler cephesinde de ılımlı pozitif seyir hakim. Bugün ABD’de haftalık mortgage başvuruları, ADP özel sektör istihdamı, Chicago PMI ve bekleyen konut satışları verileri takip edilecek. ADP özel sektör istihdamı Haziran ayı verisinin 558K seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Chicago PMI cphesinde verinin aylık bazda 5,2 puan düşüşle 70 seviyesine gerilemesi tahmin ediliyor. Bekleyen konut satışları cephesinde de piyasa beklentisi Mayıs ayıverisinin aylık bazda %1 düşüş kaydedeceği yönünde. Euro Bölgesi cephesinde de TÜFE verisi izlenecek. Haziran ayı verisinin manşet ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla %1,9 ve %0,9 artış kaydedeceği öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, inşaat giderleri, ISM imalat PMI verilerine ek olarak, Markit imalat PMI verisinin revizyonu takip edilecek. 26 Haziran haftasına ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin 389K seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. İnşaat giderleri verisine yönelik piyasa beklentisi verinin aylık bazda %0,4 artış kaydedeceği yönünde. ISM imalat PMI cephesinde de piyasa beklentisi Haziran ayı verisinin aylık bazda 0,2 puanlık ılımlı düşüşle 61 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde. Ödenen fiyatlar verisinin de puanlık gerilemeyle 86 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Öncü olarak 62,6 seviyesinde gerçekleşen Markit imalat PMI Haziran ayı verisinin de aynı seviyede teyit edilmesi bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde de işsizlik verisine ek olarak Markit imalat PMI verisinin revizyonunu takip edeceğiz. Mayıs ayı işsizlik verisinin yıllık bazda %8 artış kaydetmesi bekleniyor. Markit imalat PMI Haziran ayı verisinin de 63,1 seviyesinde teyit edilmesi öngörülüyor. Asya cephesinde ise Japonya’da Tankan büyük işletmeler endeksleri verilerini izleyeceğiz. 2Ç21 imalat endeksinin çeyreksel bazda 11 puan artışla 16 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Hizmet verisinin ise daha ılımlı olarak 4 puan artışla 3 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Çin’de de Caixin imalat PMI verisini izleyeceğiz. Haziran ayı verisinin aylık bazda 0,1 puan düşüşle 51,9 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı