Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Hırvatistan arasındaki diplomatik ilişkilerin sağlanmasının 30’uncu yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Dışişleri Bakanlığı’nın yayımladığı mesaj şöyle:

“Bugün Türkiye ile Hırvatistan arasında diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 30. yıl dönümünü kutluyoruz. Türkiye ve Hırvatistan köklü tarihi ve kültürel bağlara sahip, Güneydoğu Avrupa bölgesinin iki ucunda yer alan, Avrupalılık ve Akdenizlilik ortak kimliğiyle de birbirine bağlı, ortak sınırları bulunmasa da birbirlerini komşu olarak gören iki dost ve müttefik ülkedir.

Türkiye ile Hırvatistan arasında geçmişten bugüne taşınan yakın münasebetler, halklarımız arasındaki samimi dostluk hislerine de temel teşkil etmektedir. Hırvatistan’ın 1991 yılında bağımsızlığını kazanmasının ardından, Türkiye Hırvatistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkeler arasında yer almış, iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönem başlamıştır. Bu dostluk ruhunun hayat verdiği ilişkiler, demokrasi, barışçı ve insani dış politika, uluslararası hukuk ve antlaşmalara saygı, iyi komşuluk gibi evrensel değerler ve ilkeler üzerinde inşa edilmiştir.

Bu yakın işbirliği 16 Temmuz 1994 tarihinde imzalanan Dostluk ve İşbirliği Antlaşması’yla taçlandırılmıştır.

Türkiye’nin de güçlü desteğiyle Hırvatistan 2004 yılında Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci’ne ve 2009 yılında NATO’ya katılmış, 2010 yılında Dışişleri Bakanları düzeyinde Türkiye-Hırvatistan-Bosna-Hersek Üçlü Danışma Mekanizması tesis edilmiştir. İki ülke AB üyelik müzakerelerine 3 Ekim 2005 tarihinde birlikte başlamış, bu yolda birbirlerine destek olmuştur. 1 Temmuz 2013 tarihinde bu süreci tamamlayarak AB’ye katılan Hırvatistan, Türkiye’nin AB üyeliğine desteğini sürdürmektedir. Türkiye Hırvatistan’ın OECD üyeliğini de desteklemekte, katılım müzakerelerinin kısa süre önce resmen başlamasından memnuniyet duymaktadır.

Bu vesileyle, müttefik ve ortak iki ülke olarak, bölgemizin AB ve Avrupa-Atlantik bütünleşmesinin tüm Avrupa’da kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasında önemli bir rol oynayacağına olan inancımızı belirtmek istiyoruz.

Ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari işbirliği de 30 yılın sonunda memnuniyet verici bir seviyeye ulaşmıştır. Ticaret hacminde 1 milyar Dolar hedefine bu yıl ulaşılması beklenmekte olup, yeni hedefler belirlenmiştir. Son yıllarda karşılıklı yatırımlar da ivme kazanmıştır.

Türk ve Hırvat halkları son yıllarda iki ülkede meydana gelen bazı doğal felaketler karşısında örnek bir dayanışma sergilemiş, kara gün dostu olduklarını bir kez daha göstermişlerdir.

Diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 30. yıldönümünü kutladığımız bu özel günde, Dostluk, Müttefiklik ve Stratejik Ortaklık temeline dayanan işbirliğimizi halklarımızın, müttefiklerimizin ve ortaklarımızın yararına olacak şekilde daha ileriye taşımaktaki kararlılığımızı vurgulamak isteriz.”

Hibya Haber Ajansı