Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Libya'nın askeri işbirliği ve deniz yetki alanları anlaşmasını bozmak için Yunanistan her yolu deniyor. Son olarak Libya'ya giden Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Başkan Muhammed el-Menfi ile görüşme gerçekleştirmişti. Miçotakis, Miçotakis, Yunanistan'ın “yeni Libya'ya” ve yeni hükümete desteğini yineleyerek, iki ülke ilişkilerini zedeleyen her olumsuzluğun çok yakın bir tarihte geçmişte kalacağını Bingazi'de de çok yakında bir Başkonsolosluk açılacağını söyledi. Miçotakis'in hiçbir teklifi Libya tarafından karşılık bulmuyordu zira Türkiye-Libya arasında imzalanan anlaşmanın ayrıntılarını öğrenmek isteyen Yunanistan, Atina'da görev yapan Libya Büyükelçisi Muhammed el-Menfi'den karşılık bulmayınca Atina tarafından sınır dışı edilmişti. Dönemin Libya hükümeti sınır dışı kararına “Yunanistan'ın ülkemizde temsilciliği yok. Olsa, aynı şekilde karşılık verirdik” diyerek tepki vermişti.

El-Menfi, yarın bir dizi görüşmede bulunmak üzere Türkiye'ye gelecek.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Kıbrıs Rum Kesimi'nin sorununa çözüm hala bulunabilmiş değil. İki devletli çözümü destekleyen KKTC tarafını Türkiye'den başka destekleyen ülke bulunmuyor. Doğu Akdeniz konusunda da Türkiye'ye önemli bir destek sunan KKTC, sondaj faaliyetlerinde Türkiye'nin meşru haklarının tanınmasına vurgu yapıyor.

KKTC Başbakanı Ersan Saner, Avrupa Birliği’nin, Kıbrıs Türkü’ne haksızlık yapmaya devam ettiği sürece, Kıbrıs konusunun çözümüne hiçbir katkı sağlayamayacağını belirterek, Goğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerinin yasa dışı olarak adlandırılmasının hukuksuz ve kabul edilemez olduğunu söyledi. Saner, "AB, Kıbrıs konusunun halline hakikaten katkı sağlamak istiyorsa bir an önce Kıbrıs’ta Rumlarla eşit haklara sahip olan, kurucusu olduğu Kıbrıs Cumhuriyeti’nden Rumların silahlı saldırılarıyla kovulan, yıllar süren federasyon görüşmelerinde Rumların 1974 öncesi karanlık günlere dönüşü amaçlaması nedeniyle bir sonuç alınamaması üzerine kendi kaderini tayin hakkını kullanarak bağımsızlığını ilan eden, devletini kuran ve bundan vazgeçmek niyetinde olmayan bir Kıbrıs Türk Halkı bulunduğu gerçeğini görmelidir." demişti.

Karadeniz'de Rusya ile Ukrayna arasındaki askeri gerilim tırmanırken iki ülke ayrılıkçı Donbas bölgesinin sınırlarına gönderilen yığınak devam ederken ABD de Türkiye'ye yaptığı bilgilendirmede 2 savaş gemisini Karadeniz'e göndereceğini ve Ukrayna'nın haklarının korunmasından yana olduklarını belirtti. 

Almanya Dışişleri Bakanlığı da Asya ve Doğu Avrupa yetkilisi Mihael Zilberth ile Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Anatoli Petrenko'nun Kiev'de bir araya geldiği toplantıda, “Bundeswehr'e (Almanya Silahlı Kuvvetleri) bağlı savaş gemilerini, Karadeniz'e ve Azak Denizi'ne göndermeye hazırız” demişti.

İngiltere de bugün ABD ile fikirsaş olduklarını ve Ukrayna'nın meşru haklarını savunmak için Rusya'ya karşı birlik çağrılarını yineledi.

Her iki denizde de soğuk savaş devam ediyor. Bu soğuk savaşın sıcak savaşa dönüşmesi ise kaçınılmaz görünüyor. Savaşın merkezinde bulunan Türkiye'ye ise önemli görevler düşüyor zira Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile başbaşa, heyetlerarası ve basın toplantısı düzenleyerek görüşmeler dünya kamuoyu iel paylaşıldı. 

 

Sivil Düşünce Haber Portalı
sivildusunce.com